Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί στην Οδησσό

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Οδησσό οι περισσότεροι εκ των οποίων εγκλωβίστηκαν σε ένα κτήριο όπου στεγάζεται ένα εργατικό συνδικάτο και διαδηλωτές του έβαλαν φωτιά. Από τις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου και φιλορώσων τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους.

«Στο περιθώριο των συγκρούσεων εκδηλώθηκε μια πυρκαγιά η οποία οφειλόταν σε εμπρησμό», στην έδρα των συνδικάτων στην Οδησσό, ανέφερε το υπουργείο. «38 άνθρωποι είναι νεκροί — οι 30 δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα και οκτώ πήδησαν από τα παράθυρα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείο Εσωτερικων.

Στην Οδησσό, υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, οι οποίοι διαδήλωναν μαζί με φιλάθλους συνεπλάκησαν με συμμετέχοντας σε φιλορωσική διαδήλωση, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15, σύμφωνα με απολογισμό της τοπικής αστυνομίας, ο οποίος αργότερα αναθεωρήθηκε στους τέσσερις.

Διαδηλωτές χρησιμοποίησαν κατά τις συγκρούσεις βόμβες μολότοφ και πέτρες, αλλά κάποιοι έφεραν και πιστόλια.

Νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έκανε λόγο, σε ανακοίνωσή του, για πολλούς νεκρούς, τραυματίες και συλληφθέντες μεταξύ των φιλορώσων αποσχιστών στα ανατολικά.

Φιλορώσοι αποσχιστές κατέρριψαν δύο ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού, με δύο Ουκρανούς στρατιωτικούς να χάνουν τη ζωή τους στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως επιβεβαίωσε το Κίεβο.

Πολλά σημεία ελέγχου των ενόπλων φιλορώσων στην πόλη πέρασαν στα χέρια του στρατού, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Τουρτσίνοφ, η στρατιωτική επιχείρηση στα πλαίσια της «αντιτρομοκρατικής κινητοποίησης» στα ανατολικά δεν προχωρεί με τους απαιτούμενους ρυθμούς, καθώς οι αποσχιστές χρησιμοποιούν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Οπαδοί της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένωσης με τη Ρωσία δήλωσαν στο δίκτυο BBC ότι ελέγχουν ακόμη σημεία της πόλης.