Κοινή γραμμή Ομπάμα – Μέρκελ για την ουκρανική κρίση

Η κατάσταση στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο συνάντησης στο Λευκό Οίκο μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε ντροπιαστική και απαράδεκτη την συμπεριφορά των φιλορώσων ακτιβιστών προς τους ομήρους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προσθέτοντας ότι όσο η Ρωσία δεν αλλάζει στάση στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίζει κλιμακούμενες κυρώσεις, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να πλήττουν την ρωσική οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν διπλωματική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, τόνισε ότι ο λαός της Ουκρανίας πρέπει να έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και κάλεσε τη Ρωσία να αναλάβει τις ευθύνες της ως μέλος του ΟΑΣΕ για το ζήτημα των ομήρων παρατηρητών.

«Έχουμε κάνει πρόταση στη Ρωσία για διπλωματική λύση, εάν ωστόσο αυτή δεν ευοδωθεί, νέες κυρώσεις είναι αναπόφευκτες», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει το παν για την επιτυχία των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.