ΟΟΣΑ: Ύφεση 0,3% το 2014 στην Ελλάδα, επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015

Η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ύφεση το 2014 επιμένει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και στην νέα ενδιάμεση έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα. Ωστόσο, τώρα την υπολογίζει χαμηλότερα στο 0,3%, απέχοντας όμως σημαντικά από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και της Κομισιόν για ανάκαμψη 0,6% του ΑΕΠ.

Επαναφορά στην ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ προβλέπει το 2015 και την τοποθετεί στο 1,9% του ΑΕΠ, επίσης αρκετά χαμηλότερα από την πρόβλεψη ΥΠΟΙΚ και Κομισιόν για 2,9% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι η όποια ανάκαμψη θα συνοδεύεται από πολύ υψηλή ανεργία.

Η ανεργία θα αποκλιμακωθεί αργά τονίζει ο Οργανισμός, κρατώντας τους μισθούς και τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο Οργανισμός προειδοποιεί πως πρόσθετη ελάφρυνσή του μπορεί να είναι αναγκαία και για την επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το ελληνικό ΑΕΠ θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο κατά τη διάρκεια του 2014 (αν και τελικά θα σημειωθεί πτώση ΑΕΠ κατά 0,3%), κερδίζοντας επιπλέον δυναμική για το επόμενο έτος, καθώς η ανάκαμψη των παγκόσμιων αγορών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα δώσουν ώθηση στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει πως η ανεργία στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 27,1% το 2014 και στο 26,7% το 2015, επισημαίνοντας πως το ποσοστό ανεργίας θα αποκλιμακωθεί αργά, ενώ η σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και οι πιέσεις του προγράμματος προσαρμογής θα διατηρήσουν τις τιμές και τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα, αν και ο ρυθμός μείωσης τους θα μετριαστεί σε σχέση με το παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά πως ο αποπληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,1% εφέτος και στο 1% το 2015. Το δε ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει πλεονασματικό.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει πως απαιτείται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση για να μειωθεί το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους, αλλά τονίζει πως θα πρέπει να επιτραπεί στους αυτόματους σταθεροποιητές να συμβάλουν στην πορεία εξυγίανσης.

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 θεωρεί πως θα μειωθεί στο 2,5% και θα υποχωρήσει στο 1,4% το 2015.

«Η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, για παράδειγμα μέσω της επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης και χαμηλότερων επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια, μπορεί να αποδειχθεί αναγκαία για την επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Υπογραμμίζει ακόμη πως η οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται επίσης από την καλύτερη πρόσβαση της οικονομίας σε δανεισμό και υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής των σχεδίων για την αναδιάρθρωση των τραπεζικών ισολογισμών.

Τέλος, αναφέρει πως η μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό θα προωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά πως η μέση ανάπτυξη στα κράτη-μέλη του θα ανέλθει στο 2,2% φέτος και στο 2,6% το 2015. Για τον πληθωρισμό εκτιμά πως θα αυξηθεί σε μέσα επίπεδα από το 1,6% το 2014 στο 1,9% το 2015.

Για την ανεργία εκτιμά πως θα αποκλιμακωθεί από το 7,5% εφέτος στο 7,2% το επόμενο έτος, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μέσα επίπεδα αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 3,9% εφέτος στο 3,2% το 2015.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,4% φέτος (έναντι αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6%) και 3,9% το 2015. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,6% για τις ΗΠΑ το 2014 (έναντι αρχικής εκτίμησης 2,9%), ενώ η Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,2% (αρχική πρόβλεψη 1%).