Βαρνάβα: Μερίδιο ευθύνης έχει και ο λαός ο οποίος επιβραβεύει τους “συνήθεις ύποπτους”

Πρέπει να υπάρξει άμεση τιμωρία όσων συνέβαλαν στην οικονομική καταστροφή του τόπου και είπε ότι μερίδιο ευθύνης έχει και ο λαός, ο οποίος επιβραβεύει τους «συνήθεις ύποπτους», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα.

Kατά τη συζήτηση της έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι το κυπριακό κράτος συνήθισε την κοινωνία “με το άλλοι να διαπράττουν τα εγκλήματα και κανείς να μην τιμωρείται, με το λαό στη συνέχεια να καλείται να πληρώνει, όπως έγινε και με την υπόθεση του Χρηματιστηρίου”.

Ορθά ο λαός, συνέχισε ο κ. Βαρνάβα, απαιτεί την τιμωρία και την κατάργηση «αυτού του βρώμικου διαπλεκόμενου συστήματος» λέγοντας όμως ότι και ο λαός πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του γιατί «δεν επιβράβευσε τους έντιμους και τους ασπίλωτους».

«Πάντοτε επιβραβεύει ο λαός αυτούς που έκαναν τα εγκλήματα» είπε ο κ. Βαρνάβα, θυμίζοντας μια φράση του Οργουελ ο οποίος είπε ότι ένας λαός που εκλέγει διεφθαρμένους δεν είναι θύμα, είναι συνεργός τους.

Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι δεν πρέπει να περιοριστούμε στην απλή φιλολογική συζήτηση, προσθέτοντας ότι εάν αυτή τη φορά οι εγκληματίες δεν καταλήξουν στη φυλακή και ο λαός επιβραβεύσει αυτούς «που τον έφεραν σε αυτή την κατάντια τότε θα είμαστε η χώρα της μπανανίας και θα συνεχίσουμε αναμένοντας το επόμενο έγκλημα από τους συνήθεις ένοχους».

Πρέπει, πρόσθεσε, κάποιοι, «να σταματήσουν να υποτιμούν την νοημοσύνη μας με το όλοι τα πήραμε, όλοι τα φάγαμε, εμείς δεν πήραμε».

Ο κ. Βαρνάβα κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα της ατιμωρησίας έδωσε το δικαίωμα σε κάποιους να εκμεταλλεύονται το σύστημα, με αποτέλεσμα σήμερα να ζούμε το χειρότερο οικονομικό έγκλημα του τόπου και κάλεσε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις να δώσουν εξηγήσεις στο λαό για τα εκατομμύρια που έλαβαν από τη Focus.