Ομαδική αγωγή εργαζομένων του Twitter κατά του σχεδίου μαζικών απολύσεων του Μασκ

Ομαδική αγωγή κατά του Twitter κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, με αφορμή το σχέδιο του Έλον Μασκ να απολύσει περίπου το μισό εργατικό δυναμικό του (3.700 εργαζόμενους), όπως ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg News

Οι υπάλληλοι του Twitter υποστηρίζουν ότι η εταιρεία προχωρά στις απολύσεις χωρίς επαρκή προειδοποίηση κατά παράβαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας και της νομοθεσίας της Καλιφόρνιας, ανέφερε το δημοσίευμα.

Το Twitter δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Η αγωγή ζητά από το δικαστήριο να εκδώσει διαταγή που να απαιτεί από το Twitter να υπακούσει την ομοσπονδιακή νομοθεσία WARN και να περιορίσει την εταιρεία από το να ζητά από τους υπαλλήλους να υπογράψουν έγγραφα περί παραίτησης από το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν σε δίκες εναντίον της.

Ο ομοσπονδιακός νόμος περί αναπροσαρμογής και επανακατάρτισης των εργαζομένων (WARN) περιορίζει τις μεγάλες εταιρείες από την πραγματοποίηση μαζικών απολύσεων χωρίς να έχουν προηγηθεί τουλάχιστον 60 ημέρες προειδοποίησης.

«Καταθέσαμε αυτή την αγωγή απόψε σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούμε ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να απεμπολούν τα δικαιώματά τους και ότι έχουν μια οδό για την άσκησή τους», δήλωσε σε συνέντευξή της η Shannon Liss-Riordan, η δικηγόρος που κατέθεσε την αγωγή την Πέμπτη.

Τι ανέφερε το email που εστάλη στους εργαζόμενους

Στο εσωτερικό email, που εστάλη χθες στους υπαλλήλους του Twitter, αναφέρεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν ως σήμερα το πρωί (ώρα Καλιφόρνιας), όταν θα ανοίξουν τα γραφεία της εταιρείας, χωρίς να διευκρινίζει πόσοι από αυτούς θα απολυθούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο νέος επικεφαλής του Twitter σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 50% των 7.500 εργαζομένων της εταιρείας.

“Αναγνωρίζουμε ότι ένας αριθμός ατόμων, που έχουν συμβάλει αξιοσημείωτα στο Twitter, θα επηρεαστεί, αλλά αυτή η ενέργεια είναι δυστυχώς απαραίτητη για να διασφαλιστεί η επιτυχία της επιχείρησης στο μέλλον”, δηλώνει η εταιρεία προς τους εργαζομένους της.

Ο Μασκ εξαγόρασε το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ανέλαβε τον έλεγχό του την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από έξι μήνες μιας πολύ επεισοδιακής εξαγοράς.

Αμέσως διέλυσε το διοικητικό συμβούλιο, απέλυσε τον γενικό διευθυντή και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη και ξεκίνησε σχέδια μεγάλης κλίμακας με στόχους που πρέπει να επιτευχθούν γρήγορα. Αρκετοί μηχανικοί ανέφεραν ότι χρειάστηκε να κοιμηθούν εκεί κάποια βράδια.

Ο Ίλον Μασκ έφερε προγραμματιστές της Tesla ήδη από την Παρασκευή για να κάνουν έλεγχο της δουλειάς εργαζομένων στο Twitter.

Πολλοί μηχανικοί χρειάστηκε να τυπώσουν τις τελευταίες γραμμές κώδικα που είχαν παράξει, σύμφωνα με έναν εργαζόμενο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Επίσης καταρτίστηκαν κατάλογοι που συγκρίνουν τους επιστήμονες πληροφορικής μεταξύ τους κυρίως βάσει του όγκου παραγωγής τους, σύμφωνα με άλλον εργαζόμενο.