Συμφωνία ΗΠΑ και συμμάχων για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου

Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους συμφώνησαν στον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό αργό πετρέλαιο σε σταθερό επίπεδο αντί για κυμαινόμενο σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο επίπεδο θα καθοριστεί η τιμή, αλλά θα είναι ένας σταθερός αριθμός και όχι μια έκπτωση σε σχέση με το brent, είπαν στο Bloomberg ανώνυμες πηγές. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να τεθεί το ανώτατο όριο για το αργό πετρέλαιο πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες να πειστεί τη Ρωσία να πουλήσει τουλάχιστον ορισμένες από τις ποσότητες πετρελαίου που προορίζονται για εξαγωγές, μέσω του προγράμματος.

Το πλαφόν, αν και θα είναι στατικό, θα επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα μπορούσε να αλλάξει από τη συμμαχία, η οποία αποτελείται από τις χώρες-μέλη της G7 και την Αυστραλία.

Η εν λόγω προσέγγιση θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην αγορά και θα απλοποιήσει τη συμμόρφωση, τόνισε ένας από τους αξιωματούχους που μίλησε στο πρακτορείο. Την είδηση της απόφασης δημοσίευσε νωρίτερα και το πρακτορείο Reuters.

Από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, οι ηγέτες ΗΠΑ και Ευρώπης, προσπάθησαν να περιορίσουν τα έσοδα από το πετρέλαιο που τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή της Μόσχας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα εργασίας πιέζει για τη θέσπιση και την εφαρμογή του πλαφόν σε συνδυασμό με τον επόμενο γύρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση του πλαφόν συνεχίζονται.

Τα επόμενα βήματα
Στα μέσα Οκτωβρίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συναντήσεις για τον καθορισμό του επιπέδου των ανώτατων τιμών θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουάλι Αντεγέμο, θα μεταβεί σε Λονδίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για τη διεξαγωγή συναντήσεων που θα περιλαμβάνουν συζητήσεις για την εφαρμογή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Η συμμαχία θα καθορίσει τρία επίπεδα τιμών: ένα για το αργό και δύο για τα διυλισμένα προϊόντα. Μέχρι στιγμής έχουν συμφωνήσει μόνο ότι το πλαφόν για την τιμή του αργού θα είναι σε σταθερό επίπεδο.