Ομήρου – Tarawneh: Ενέργεια και Κυπριακό

Επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που επισκέπτεται την Ιορδανία, με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ιορδανίας Atef Tarawneh, θέματα ενέργειας, Κυπριακό και οι εξελίξεις στην περιοχή, σε συνάρτηση και με το ανθρωπιστικό θέμα των προσφύγων που αντιμετωπίζει η Ιορδανία.

Οι δύο Πρόεδροι  σε ότι αφορά την ενέργεια, χαιρέτισαν την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία στον τομέα αυτό και συγκεκριμένα την προοπτική διάθεσης φυσικού αερίου από την Κύπρο για κάλυψη της ενεργειακής ασφάλειας της Ιορδανίας και τη συνεργασία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για το Κυπριακό, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τον Ιορδανό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση και με την τρέχουσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για μία, όσο το δυνατό συντομότερα, λύση του προβλήματος.

Ζήτησε επίσης από τη Βουλή της Ιορδανίας όπως ασκήσει την επιρροή της σε επίπεδο Οργανισμού για την Ισλαμική Διάσκεψη έτσι ώστε τα όποια ψηφίσματα επιχειρεί να περάσει η Τουρκία να είναι συμβατά με τα ψηφίσματα των ΗΕ και να κινούνται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικότερα σε σχέση με το τεράστιο ανθρωπιστικό θέμα των προσφύγων που αντιμετωπίζει η Ιορδανία, αφού ενημερώθηκε σχετικά από τον Ιορδανό ομόλογό του, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξουν την προθυμία και τη μεγαλοψυχία της Ιορδανίας να φιλοξενεί πρόσφυγες από τις γειτονικές περιοχές συγκρούσεων.

Μάλιστα μετά και από σχετική παρέμβαση του Βουλευτή ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη συμφωνήθηκε όπως υπάρξει από πλευράς κυπριακής Βουλής σχετική παρέμβαση προς τον Κύπριο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, αρμόδιο για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, αλλά και τον Έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ζητώντας στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλει η Ιορδανία.