Η Τουρκία δεν πρέπει να επιβάλει κλίμα ανασφάλειας στην ΑΟΖ

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Μιχάλης Γιωργάλλας με δηλώσεις του σχολίασε τη νηοψία στο γεωτρύπανο της ENI – KOGAS από τουρκικά πολεμικά πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ανέφερε:

«Οι πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας που στοχεύουν να δημιουργήσουν γκρίζες ζώνες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να καταγγελθούν αμέσως.

Η Τουρκία δεν πρέπει να αφεθεί να επιβάλει κλίμα ανασφάλειας στην περιοχή των γεωτρήσεων εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Το χθεσινό επεισόδιο, με τη νηοψία στο γεωτρύπανο της ENI – KOGAS από τουρκικά πολεμικά πλοία, φανερώνει τις πραγματικές διαθέσεις των Τούρκων να επιβάλουν σκηνικό αβεβαιότητας και να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών.

Οι πειρατικές αυτές ενέργειες της Τουρκίας φέρνουν στην επιφάνεια το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των γεωτρήσεων. Οι εταιρίες που ανέπτυξαν ή θα αναπτύξουν δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να νιώθουν ασφάλεια ότι μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα και χωρίς κανένα κίνδυνο για τις επενδύσεις και τις εργασίες τους.

Επιβάλλεται να επιδιώξουμε συνεργασίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες ώστε να δημιουργήσουμε αυτό το πλέγμα προστασίας και ασφάλειας που χρειαζόμαστε σήμερα πάνω από το χώρο των γεωτρήσεων», κατέληξε ο Μιχάλης Γιωργάλλας.