Ολοκληρώθηκε το νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους  ολοκληρώθηκε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου να απευθύνει έκκληση προς τα κόμματα για ψήφιση του νομοσχεδίου.

Πλέον την Τετάρτη σε νέα συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, και αφού υπάρξει η σχετική ενημέρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, θα αποφασιστεί κατά πόσο το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η εξέταση του Νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες αλλαγές που προέκυψαν μέσα από τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής, οι οποίες έτυχαν και του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία παρέδωσαν σήμερα κείμενο στη Βουλή, του οποίου η συζήτηση έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο για να προωθηθεί προς ψήφιση, νοουμένου ότι τα κόμματα και τα μέλη της Βουλής θα αποφασίσουν τόσο την προώθησή του στην Ολομέλεια όσο και την έγκρισή του.

«Η δική μας έκκληση είναι όπως το Νομοσχέδιο ψηφιστεί ως πακέτο, καθώς η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών μπορεί να γίνει μέσα από ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που μπορεί, και επιβάλλεται, να ληφθούν από διάφορους φορείς ούτως ώστε να περιοριστούν, αν όχι να εκλείψουν, τα φαινόμενα βίας, τα οποία δυστυχώς μαστίζουν το κυπριακό ποδόσφαιρο» είπε, προσθέτοντας ότι «είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο».

Δήλωσε, παράλληλα ότι οι αντιδράσεις όσων καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία καθόσον αφορά την κάρτα φιλάθλου και την κατάργηση της ανωνυμίας, δεν δικαιολογούν τις οποιεσδήποτε διαφορετικές σκέψεις, υπογραμμίζοντας ότι η κατάργηση της ανωνυμίας είναι ένα επιβεβλημένο μέτρο για να μπορέσει να λειτουργήσει και να εφαρμοστούν όλα τα αναγκαία μέτρα. Σημείωσε, επίσης, ότι, διαβεβαίωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), είναι πως θα είναι έτοιμη να προσχωρήσει στην έκδοσης της κάρτας μόλις μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Γι’ αυτό η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ψήφιση της νομοθεσίας όχι μόνο θα επιτρέψει σε κάποιους να συνεχίσουν συμπεριφορές όπως αυτές που είδαμε χθες κατά τη διάρκεια της προπόνησης μιας ομάδας, αλλά θα επιτρέψει και σε αυτούς οι οποίοι αντιδρούν να συνεχίσουν αυτού του είδους συμπεριφορές που επέδειξαν τα τελευταία χρόνια καλυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία και τον όχλο» είπε.
Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή η Βουλή να πράξει και το δικό της καθήκον, όπως έπραξε και η Κυβέρνηση με την ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου Νομοσχεδίου, το οποίο παραδόθηκε σήμερα ολοκληρωμένο και κατόπιν νομοτεχνικού ελέγχου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Στη συνέχεια, ο καθένας να αναλάβει τις δικές του ευθύνες για την εφαρμογή και την υλοποίηση των μέτρων, τα οποία πράγματι πρέπει να ληφθούν ως σύνολο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις», πρόσθεσε.

Τόνισε, τέλος, ότι δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός και καμιά φοβία ούτε για θέματα «φακελώματος» ούτε για θέματα κινδύνου διαρροής οποιαδήποτε στοιχείων. Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του αυτόφωρου αδικήματος, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι όπως προνοεί η νομοθεσία, η υπόθεση θα καταχωρείται στο Δικαστήριο εντός 24 ωρών και ο παρανομών θα κατηγορείται ενώπιον του Δικαστηρίου και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του είτε θα εκδίδεται διάταγμα προσωποκράτησης του είτε διάταγμα απαγόρευσης εισόδου του στο γήπεδο. Με αυτό τον τρόπο, όπως εξήγησε, θα συμπληρώνεται άμεσα η εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών ανέφερε πως πλέον τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα ενημερώσουν τις ομάδες τους και την Τετάρτη το πρωί η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου για να υπάρξουν οι σχετικές τοποθετήσεις επί του νομοσχεδίου και ν’ αποφασιστεί κατά πόσο το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σημείωσε πως στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε σε σχέση με τις αλλαγές που επήλθαν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου προσθέτοντας πως οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου έχουν σε μεγάλο βαθμό ληφθεί υπόψη και ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο.
Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως σε περίπτωση που διαμορφωθεί πλειοψηφία, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια για ψήφιση με συμπληρωματική ημερήσια διάταξη.