Οκταπλασιάστηκαν τα κέρδη της Santander

Οκταπλασιάστηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2013 τα καθαρά κέρδη της ισπανικής τράπεζας Santander, της μεγαλύτερης σε χρηματιστηριακή αξία τράπεζας στην Ευρωζώνη, μετά την απότομη μείωση των προβλέψεων της για επισφαλή δάνεια.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας εκτινάχθηκαν στο 1,05 δισεκατομμύριο ευρώ, από 123 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, όταν προέβη σε πρόβλεψη επισφαλών δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την ισπανική αγορά ακινήτων, αναφέρει σε ανακοίνωση η τράπεζα.

Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2013, η τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη 2,25 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 29% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα κέρδη πρώτου εξαμήνου άγγιξαν το σύνολο των κερδών του περασμένου έτους τα οποία είχαν ανέλθει στα 2,29 δισ. ευρώ.

“Τα κέρδη αυξήθηκαν μετά τα υψηλά επίπεδα διαγραφών (επισφαλών δανείων) και την ενίσχυση κεφαλαίου της τράπεζας στα τελευταία δύο χρόνια. Προετοιμαζόμαστε για μια νέα περίοδο αύξησης των κερδών”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Santander Emilio Botin, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Οι ισπανικές τράπεζες διέγραψαν το 2012 δισεκατομμύρια ευρώ επισφαλών δανείων από ζημιές στην αγορά ακινήτων, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να βυθιστούν τα κέρδη τους.

Η Santander διέγραψε το 2012 σχεδόν 19 δισ. ευρώ από επικίνδυνα δάνεια και περιουσιακά στοιχεία στην Ισπανία, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη της να μειωθούν σχεδόν 60%. Τα επισφαλή δάνεια ως ποσοστό του συνόλου των χορηγήσεων ανήλθαν σε 5,18% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, από 4,76% στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 12%, σε 6,72 δισ. ευρώ, σε σχέση με πέρσι.