Προετοιμασίες ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών

Οι διεργασίες ενόψει της πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό τον Οκτώβρη ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντάουνερ μετά τη συνάντηση, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επαφές με τις δύο πλευρές ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων το Φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες επιθυμούν την επανέναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβρη.

Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία θα αναλάβει άλλη θέση και θα αντικατασταθεί, λέγοντας ότι τον Σεπτέμβρη θα μεταβεί στα Ηνωμένα Εθνη για να ενημερώσει για τις εξελίξεις και ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο τον Οκτώβρη.

Σε σχέση με τον διορισμό διαπραγματευτών από τις δύο πλευρές για τις συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή θετική, λέγοντας ότι με τους συνομιλητές θα υπάρχει μια ακόμη πιο άμεση επικοινωνία και σε πιο συχνή βάση από ό,τι με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Έπλεξε παράλληλα το εγκώμιο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος θα αναλάβει συνομιλητής για την ε/κ πλευρά, λέγοντας ότι είναι ένας πεπειραμένος διπλωμάτης ο οποίος είναι γνωστός στα Ηνωμένα Εθνη.

Πρόσθεσε ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον κ. Μαυρογιάννη αλλά και με τον Τ/Κ ειδικό αντιπρόσωπο Οσμάν Ερτουγ.

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε επίσης ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν την επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ ερωτηθείς ποια θέματα θα είναι στο τραπέζι όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, είπε ότι τα ΗΕ παρέδωσαν στις δύο πλευρές ένα έγγραφο συγκλίσεων, το οποίο αποτελεί μια καταγραφή των συγκλίσεων αλλά και κάποιων αποκλίσεων που παρατηρήθηκαν κατά τις συνομιλίες μεταξύ του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με τους Τ/Κ ηγέτες Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Ερογλου.

Τώρα, πρόσθεσε, οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν προς μια δική τους κατεύθυνση αλλά σημείωσε ότι το έγγραφο που τους υποβλήθηκε είναι πολύ σημαντικό για να γίνουν κατανοητές οι συμφωνίες που υπήρξαν.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως ο χρόνος μέχρι τον Οκτώβριο είναι αρκετός, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτός είναι ο στόχος, σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υιοθετήσει σήμερα το ψήφισμά του για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λέγοντας ότι στο προσχέδιο ο Οκτώβρης θεωρείται ως πιθανός μήνας για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Σημείωσε ότι το πλέον σημαντικό είναι να υπάρξει σωστή προετοιμασία ούτως ώστε όταν η διαδικασία επαναρχίσει, να είναι επιτυχής.

Χθες, Δευτέρα, ο κ. Ντάουνερ συναντήθηκε με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Εξάλλου, ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι το θέμα των υδρογονανθράκων θα επηρεάσει την έκβαση των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ, αφού ανέφερε ότι το θέμα αυτό αφορά τις δύο πλευρές και όχι τα ΗΕ, είπε ότι εντούτοις, το θέμα εγέρθηκε από τους Τ/κ προς τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θέματα θα εγερθούν όταν επαναρχίσει η διαδικασία, συνέχισε.

Ερωτηθείς κατά πόσον ο ίδιος θα παρευρίσκεται στις συνομιλίες, ένεκα των δημοσιευμάτων που τον θέλουν να αποχωρεί, ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις υπηρεσίες που του ανατέθηκαν στην Κύπρο, λέγοντας ότι δεν έχει την πρόθεση να αποχωρήσει και διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία θα αναλάβει επικεφαλής της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ουάσινγκτον.