Οι S&P’s αναβάθμισαν τη Κύπρο σε CCC+

Στο CCC+ επανέφερε σήμερα τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor`s, μετά την επιτυχημένη αλλαγή κρατικών ομολόγων ύψους €1 δις με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας την 1η Ιουλίου, διατηρώντας σταθερή προοπτική.

Ο οίκος, ο οποίος είχε υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας στις 28 Ιουνίου, αναβάθμισε παράλληλα τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε C από SD.

Οι S%P εκτιμούν μεν ότι ελαφρύνθηκαν οι άμεσες πιστωτικές πιέσεις, θεωρεί ωστόσο ότι παραμένουν οι δυσκολίες.

Στην αιτιολόγησή του, ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα αντανακλά δύο παράγοντες που ελάφρυναν τις άμεσες πιστωτικές πιέσεις της Κυβέρνησης: την εκταμίευση του €1 δις από την Τρόικα την ανανέωση του ομολόγου 1,8 δις προς τη Λαϊκή Τράπεζα, που έληγε στις 28 Ιουνίου, για την 1η Ιουλίου του 2014 με τους ίδιους όρους.

Σημειώνει ακόμη ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα περίπου $1,7 δις καταδεικνύουν ότι οι άμεσες πιστωτικές πιέσεις έχουν μειωθεί. Ωστόσο, οι S&P πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται να ανταλλάξει έντοκα γραμμάτια δημοσίου ύψους €950, που αντιστοιχούν στο 5% του κυπριακού ΑΕΠ.

“Τούτων λεχθέντων πιστεύουμε ότι οι οικονομικές προοπτικές της Κύπρου παραμένουν δύσκολες”, αναφέρουν οι S&P και συνεχίζουν ότι “η οικονομική ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από τον αναπροσανατολισμό της οικονομικής βάσης, πιθανώς περιλαμβανομένης της εκμετάλλευσης των πηγών φυσικού αερίου”.

Ο οίκος επισημαίνει ωστόσο ότι “η συρρίκνωση του δημοσίου και του τραπεζικού τομέα πιθανόν να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας σε αυτούς τους τομείς, καθώς και στους τομείς των ακινήτων και του τουρισμού, που αντιστοιχούν σε πέραν του 50% του κυπριακού ΑΕΠ”.

Εκτιμώντας ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 20% περίπου μεταξύ 2013 και 2016, ο οίκος σημειώνει ότι “η υποτονική ανάπτυξη και οι προοπτικές εργοδότησης ενδέχεται να επιβαρύνουν τη δημόσια και πολιτική στήριξη σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, δημιουργώντας δυσκολίες στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους”.

Αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας, οι S&P θεωρούν ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές δυσκολίες που προκύπτουν από την οικονομική προσαρμογή σε σχέση με τα χρονικά περιθώρια και τους πόρους που παρέχονται από την Τρόικα.

Τέλος, ο οίκος σημειώνει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Κύπρου αν η οικονομία σταθεροποιηθεί νωρίτερα και σε πιο ψηλό επίπεδο, από την παρούσα πρόβλεψή του, επιτρέποντας τη σχέση δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ να σταθεροποιηθεί νωρίτερα και σε πιο χαμηλό επίπεδο.