Οι συντεχνίες της ΑΤΗΚ έθεσαν τις θέσεις τους

Οι πέντε συντεχνίες της Cyta, κατά τη σημερινή τους συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών ζήτησαν τη συμπερίληψη στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις προνοιών που αφορούν τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών και συνταγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη θεσμοθέτηση του διαλόγου με τους εργαζομένους και τον σεβασμό του θεσμικού ρόλου της Βουλής επί του θέματος.

Ο Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) Ανδρέα Ονησιφόρου, διαβεβαίωσε τις συντεχνίες ότι θα είναι σύμμαχός τους στην όλη προσπάθεια και ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών και στην οποία οι συντεχνίες συμμετείχαν με τους νομικούς τους συμβούλους, ο κ. Ονησιφόρου είπε ότι ο ΥΠΟΙΚ τους ανέφερε πως “το νομοσχέδιο αυτό αφορά τη διαδικασία και την θεσμοθέτηση των διαφόρων οργάνων που θα διέπουν την όλη υλοποίηση του προγράμματος (αποκρατικοποιήσεων) και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε πρόνοιες που αφορούν τους εργαζομένους” και οι οποίες θα περιλαμβάνονται σε επόμενα νομοσχέδια, τα οποία θα συζητηθούν μέχρι το καλοκαίρι και θα αφορούν την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της cyta.

Ειδικότερα, ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ είπε ότι ζήτησαν από τον Υπουργό Οικονομικών, ενόψει του γεγονότος ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάζεται για να κατατεθεί στη Βουλή και θα καθορίσει τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποίησης, να συμπεριληφθεί σε αυτό η διασφάλιση των συνταξιοδοτικών και συνταγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, να εισαχθεί ειδική πρόνοια που να θεσμοθετηθεί τον διάλογο με τους εργαζομένους και η Βουλή να διατηρήσει το δικαίωμα ελέγχου του κάθε σταδίου του προγράμματος με συγκεκριμένα νομοθετήματα.

Όσον αφορά το θέμα της διασφάλιση των συνταξιοδοτικών και συνταγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο κ. Ονησιφόρου είπε ότι πήραν τη διαβεβαίωση από τον Υπουργό Οικονομικών ότι θα είναι σύμμαχος τους στην όλη προσπάθεια, προσθέτοντας ότι “αναμένουμε ότι (ο ΥΠΟΙΚ) θα ανταποκριθεί έμπρακτα και θα εισαχθεί κάτι στο νομοσχέδιο”.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο αιτήματα των συντεχνιών, ο κ. Ονησιφόρου είπε ότι “ο ΥΠΟΙΚ συμφωνεί ότι ο διάλογος με τους εργαζομένους πρέπει να είναι θεσμοθετημένος και μας ανέφερε”, όπως είπε, “ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες στο νομοσχέδιο για την διατήρηση της εξουσίας της Βουλής να ελέγχει δια νόμου την οποιαδήποτε αλλαγή θα επηρεάσει είτε τον εργαζόμενο είτε τον οργανισμό”.

Ανέφερε ότι οι συντεχνίες απαιτούν όπως συμπεριληφθούν τώρα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρόνοιες που θα διασφαλίζουν αυτά τα δικαιώματα πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ) Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι “το ουσιαστικό είναι ότι βρίσκουμε σύμμαχο τον Υπουργό στη διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με την οποιανδήποτε λύση δοθεί στο τέλος”, προσθέτοντας ότι “θα φανούν μέσα στην πορεία οι οποιεσδήποτε άλλες πιθανές διαφωνίες με την παράδοση των μελλοντικών νομοσχεδίων που θα αφορούν την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της cyta η οποία προβλέπεται στο τέλος του χρόνου”.

Σχέδιο εθελούσιας εξόδου

Ανέφερε επίσης ότι “ένας βασικός πυλώνας που αφορά την αναδιοργάνωση της cyta και της πρόσθεσης αξίας στον οργανισμό που είναι απαραίτητη προϋπόθεση και ενδιαφέρεται για αυτό το κράτος και οι εργαζόμενοι, είναι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που έχει εκπονηθεί από τη cyta και θα συζητηθεί για τελική απόφαση την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής”.

Ο κ. Τρυφωνίδης κάλεσε την Επιτροπή Οικονομικών και τα κόμματα να εγκρίνει το σχέδιο και “να αντιληφθούν ότι το σχέδιο αυτό είναι ισορροπημένο και θα βοηθήσει τον οργανισμό να προχωρήσει σε μία αναδιοργάνωση και ανασύνταξη δυνάμεων με απώτερο στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους και τη μείωση κατά 25% των τιμών των προϊόντων της cyta προς όφελος του καταναλωτή”.

Πρόσθεσε ότι “με την έξοδο συνολικά 600 εργαζομένων θα υπάρξει όφελος 250 εκατομμύρια ευρώ”.

“Τελικά θα έχει και ένα μεγάλο όφελος στο κράτος γιατί θα εξοικονομηθούν 250 εκατομμύρια ευρώ από το σχέδιο εθελούσιας εξόδου τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συνολική ανάγκη που έχει το κράτος ύψους 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα 250 εκ.. ευρώ προκύπτουν από τη μελέτη που έχουν καταρτίσει οι αναλογιστές που χρησιμοποίησε η cyta.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι “σε διαφορετική περίπτωση η αξία της cyta θα μειώνεται και το όφελος που θα έχει το κράτος θα είναι πάρα πολύ μικρό, που θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε δεύτερο μνημόνιο για εξεύρεση αυτού του μεγάλου ποσού”, του 1,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών, για την υλοποίηση του Σχεδίου εθελούσιας πρόωρης αποχώρησης 2013-2015 απαιτείται κονδύλι ύψους 12 εκ. ευρώ για την αποχώρηση αρχικά περίπου 150 εργαζομένων είτε με αποδέσμευση από την Βουλή κονδυλίου 9,5 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της cyta για ευδόκιμη αφυπηρέτηση και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ.

Συνολικά θα πρέπει να αποχωρήσουν περίπου 600 εργαζόμενοι μέχρι το 2015 με τον μέσο όρο αποζημίωσης να αναμένεται να ανέλθει περίπου στις 75.000 ευρώ.

Η τριετής εφαρμογή του Σχεδίου αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση στο κόστος μισθολογίου, σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, ύψους 366,4 εκ. ευρώ, ενώ το κόστος υλοποίησης του συμπεριλαμβανομένου και του επακόλουθου κόστους στο Σχέδιο Σύνταξης, αναμένεται να ανέλθει στα 102,9 εκ. ευρώ