Οι συντεχνίες της ΑΗΚ αποφασίζουν αύριο για πιθανά μέτρα

Συνέρχονται έκτακτα σύριο, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και ώρα 09:30, στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ τα συλλογικά όργανα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, για συντονισμό των επόμενων ενεργειών και πιθανή κλιμάκωση των μέτρων.

Σε ανακοίνωση των συντεχνιών της ΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ, αναφέρεται ότι αισθάνονται δικαιωμένες γιατί στις δύο συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής διαφάνηκε ότι το Νομοσχέδιο Αποκρατικοποιήσεων, “είναι ένα έκτρωμα το οποίο βρίθει σωρείας αντισυνταγματικών προνοιών και καταστρατηγεί νομοθεσίες που η ίδια η Βουλή ψήφισε αλλά πολύ περισσότερο Ευρωπαϊκές Νομοθεσίες και Οδηγίες”.

Δεν διασφαλίζεται, συνεχίζεται, η λειτουργικότητα των Οργανισμών που συμπεριλαμβάνονται για αποκρατικοποιήσεις και τους θέτουν σε πραγματική ομηρία.

“Δεν υπάρχει καμία πρόνοια που να διασφαλίζει τους εργαζόμενους και τη συμμετοχή της Βουλής και οι βουλευτές δικαιολογημένα ψάχνονται τι τροποποιήσεις να εισηγηθούν για να εξασφαλιστούν τα πιο πάνω”.

Μέσα από το προτεινόμενο Νομοσχέδιο, αναφέρουν οι συντεχνίες, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι μπαίνει μια τροχοπέδη για τους Οργανισμούς και ιδιαίτερα για την ΑΗΚ, δίδεται κάλυψη για το διαμελισμό και τον κατακερματισμό της και το εύκολο ξεπούλημα της.

Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, προστίθεται, έχει παραδεχθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στον τομέα της ενέργειας και ότι χρήζει περαιτέρω μελέτης ως εκ τούτου έδωσε πιθανή χρονολογία για αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ γύρω στις αρχές του 2018.

“Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο και οι υπέρμαχοι του Νομοσχεδίου, ανέφεραν ότι με το «ξεπούλημα» των Οργανισμών θα υπάρξει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας”. Στο εξωτερικό, όπου εξαγοράζονται εταιρείες οι οποίες είναι ήδη στον ιδιωτικό τομέα, το μέλημα των ιδιοκτητών είναι η μείωση του προσωπικού και η συρρίκνωση/μείωση των δραστηριοτήτων των οργανισμών, σημειώνεται και διερωτούνταθ ποια ανάπτυξη θα κάνουν οι νέοι ιδιοκτήτες σε ένα κορεσμένο σύστημα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πόσες νέες θέσεις θα δημιουργήσουν.

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ σημειώνουν ότι από κοινού τοποθετήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι διαφωνούν με το Νομοσχέδιο και παράλληλα ζήτησαν από τους Βουλευτές όπως η ΑΗΚ μη συμπεριληφθεί στους προς αποκρατικοποίηση Οργανισμούς. Επίσης, παρέδωσαν γραπτό υπόμνημα στα μέλη της Επιτροπής.