Κληρίδης:Η περίοδος των δηλώσεων έχει τελειώσει και πρέπει ν’ αρχίσει η περίοδος των έργων

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος είπε σήμερα ότι «η περίοδος των δηλώσεων έχει τελειώσει και πρέπει ν’ αρχίσει η περίοδος των έργων»  εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να οδηγηθούν κάποιες υποθέσεις στη δικαιοσύνη που σχετίζονται με την οικονομία.

Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης, ο οποίος μιλούσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά από συνάντηση που είχε μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ανέφερε ακόμη ότι είναι θέμα ημερών η Νομική Υπηρεσία να τύχει και των υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό.

«Η σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε κατόπιν παράκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ώστε να τον ενημερώσουμε μαζί με το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα πάνω σε διάφορα θέματα», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Μεταξύ αυτών των θεμάτων, είπε, «περιλαμβάνεται η πορεία και η εξέλιξη κάποιων από τα νομοσχέδια, τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον Πρόεδρο, όπως είναι για παράδειγμα η ευθύνη Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, η ασυλία του Προέδρου, η ανάγκη για συμμόρφωση προς τις αποφάσεις των δικαστηρίων».

Περαιτέρω, συνέχισε, «ενημερώσαμε τον Πρόεδρο σχετικά με την πορεία των συνεχιζόμενων με εντατικό ρυθμό ανακρίσεων, σχετικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την οικονομία».

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα νομοσχέδια αφορούν την ανάπτυξη, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «όχι, ασχοληθήκαμε με διάφορα νομοσχέδια τα οποία είχαν περιληφθεί στις προεκλογικές διακηρύξεις του Προέδρου και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο». Εξηγήσαμε, είπε, «πώς μπορούν να προωθηθούν, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και αυτού του είδους τα θέματα».

Σε ερώτηση για το θέμα των ανακρίσεων και αν ενημέρωσε τον Πρόεδρο κατά πόσον έχουν εντοπιστεί πρόσωπα για λογαριασμούς που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε ότι «για το θέμα αυτό δεν θα κάνω ιδιαίτερες δηλώσεις, όχι για οποιοδήποτε άλλο λόγο παρά, πραγματικά πιστεύω ότι η περίοδος των δηλώσεων έχει τελειώσει και πρέπει ν’ αρχίσει η περίοδος των έργων».

Γι αυτό, σημείωσε, «να σας παρακαλέσω να κάνετε λίγη υπομονή ακόμα και ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια και εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, που είναι θέμα ημερών να τύχουμε των υπηρεσιών τους, αλλά και ανεξάρτητα από αυτό, σχετικά με κάποιες υποθέσεις, οι οποίες είναι έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες, ελπίζουμε ότι εντός των επόμενων προσεχών εβδομάδων θα έχουμε αποτελέσματα τα οποία θα είναι απτά».

«Γι αυτό προτιμώ να μιλήσω με έργα παρά με δηλώσεις», είπε.

Ερωτηθείς αν θα οδηγηθούν κάποιες υποθέσεις στη δικαιοσύνη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «ευελπιστούμε πως αυτό θα αρχίσει εντός των επόμενων προσεχών εβδομάδων».

Σε άλλη ερώτηση αν έχουν στοιχειοθετηθεί ποινικές ευθύνες, ανέφερε ότι «αυτό είναι που εννοώ, ναι. Ότι αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών εβδομάδων, έτσι ώστε οι υποθέσεις οι οποίες είναι έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες τώρα να οδηγηθούν στο δικαστήριο, ανεξάρτητα από το χρόνο που θα τηρηθεί για τη συνολική συμπλήρωση του όλου ανακριτικού έργου».

Ο Γενικός Εισαγγελέας κλήθηκε να σχολιάσει και το θέμα της έρευνας για τον Διοικητή της Κεντρικής και είπε ότι «δεν έχει καμιά σχέση αυτό το θέμα με θέματα κατάρρευσης της οικονομίας, είναι αυτοτελές θέμα, το οποίο εξετάστηκε υπό τις γνωστές συνθήκες τώρα και βρίσκεται προς συμπλήρωση, αλλά δεν θα ήθελα να κάνω σχόλιο πάνω σ’ αυτό».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα έπρεπε να υπάρξει επίσπευση της διαδικασίας ανέφερε ότι «επισπεύδεται όσο το δυνατόν επιτρέπουν οι συνθήκες».