Οι πρέσβεις της Κύπρου αναλαμβάνουν ενεργότερο ρόλο στην προσπάθεια για αναστροφή του αρνητικού κλίματος

Συντονισμός ενεργειών με τον CIPA

Την ετοιμότητα και προθυμία τους να συμβάλουν στη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για αναστροφή του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε διεθνώς μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, δήλωσαν οι πρέσβεις της χώρας μας στο εξωτερικό, σε συνάντηση που είχαν με τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA).

Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου που ανέλαβε ο CIPA για αποκατάσταση της εικόνας της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, δήλωσε ότι ο CIPA επιδιώκει μια πιο στενή συνεργασία με τους Κύπριους πρέσβεις στο επίπεδο της ενημέρωσης των ξένων επιχειρηματιών και επενδυτών για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συνεχίζει να συγκεντρώνει η Κύπρος, αλλά και της αντιμετώπισης της αρνητικής δημοσιότητας που τυχόν θα παρουσιαστεί.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του CIPA τόνισε ότι «οι ξένες επενδύσεις είναι καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την απασχόληση και κατ’ επέκταση την ευημερία της χώρας μας». Πρόσθεσε ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ένας τομέας που «χρειάζεται να δώσουμε περισσότερη έμφαση, ακριβώς γιατί προσφέρει ευκαιρίες για άμεσες δράσεις, ικανές όχι μόνο να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας μας». Ο κ. Αγκαστινιώτης ευχαρίστησε την πολιτεία για την επιπρόσθετη έκτακτη χορηγία 1,5 εκ. ευρώ που θα δοθεί στον CIPA, με σκοπό την αναστροφή του αρνητικού κλίματος και την εντατικοποίηση των προσπαθειών προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πολιτεία αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Οργανισμός και επιδιώκει να ενισχύσει το έργο του», είπε ο πρόεδρος του CIPA.

Ο κ. Αγκαστινιώτης διαβεβαίωσε ότι ο CIPA βρίσκεται στη διάθεση των πρεσβειών της Κύπρου στο εξωτερικό για να τους παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για οτιδήποτε εμπίπτει στο δικό τους πεδίο δράσης και στις δικές τους αρμοδιότητες. «Πολύ σημαντική για εμάς είναι και η πληροφόρηση που μπορείτε να μας προσφέρετε, για το επενδυτικό περιβάλλον των χωρών στις οποίες εκπροσωπείτε την Κύπρο, για πολιτικές εξελίξεις ή διεργασίες που μπορεί να επηρεάζουν τις προσπάθειές μας, καθώς και για τις κινήσεις ανταγωνιστικών μας επενδυτικών προορισμών», είπε ο πρόεδρος του CIPA.

Ο Γενικός Διευθυντής του CIPA κ. Χάρης Παπαχαραλάμπους, μίλησε για το ρόλο και την αποστολή του Οργανισμού καθώς και για τις στοχευμένες προσπάθειες που καταβάλλει σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Μέσα από μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διατηρεί η Κύπρος ως επενδυτικός και επιχειρηματικός προορισμός, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας έχει προοπτικές ανάπτυξης σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, η έρευνα και η καινοτομία.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, με τους Κύπριους πρέσβεις να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να υποβάλλουν σειρά ερωτήσεων, αλλά και εισηγήσεων προς επίτευξη του κοινού στόχου.