“Οι Έλληνες κλέβουν μέταλλα για να ζήσουν”

«Όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ, ξόδεψε δισεκατομμύρια για να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της, κατασκευάζοντας θεαματικές γέφυρες, αυτοκινητόδρομους και ένα καινούριο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Αθήνα. Τώρα, εγκλωβισμένοι στην κρίση και διαλυμένοι από το χρέος, οι Έλληνες βάζουν στόχο αυτά τα έργα, κλέβοντας το μέταλλο και πουλώντας το ως σκραπ στη διψασμένη αγορά της Κίνας και της Ινδίας»… Έτσι ξεκινά το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Today’s Zaman και το οποίο κάνει λόγο για τις κλοπές μετάλλου που έχουν αυξηθεί στη χώρα μας. Συμφωνα με το δημοσίευμα, η αστυνομία συλλαμβάνει καθημερινά κατά μέσο όρο τέσσερις κλέφτες σκραπ, ενώ μέχρι το 2009 τα κρούσματα ήταν ελάχιστα κάθε μήνα, ενώ συνολικά από το 2010 μέχρι και τον Αύγουστο του 2012 έχουν συλληφθεί 3.635 άνθρωποι με την κατηγορία κλοπής μετάλλου. «Το σιδηροδρομικό σύστημα της πρωτεύουσας καλεί σαν μαγνήτης τους κλέφτες, με τουλάχιστον πέντε αναφορές για αφαίρεση σημαντικού τμήματος καλωδίων», συνεχίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας επίσης τον άτυχο 35χρονο που έπεσε νεκρός από ηλεκτροπληξία όταν επιχείρησε να κόψει καλώδια του Προαστιακού, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου.

«Σχάρες από το δρόμο, πόρτες εργοστασίων, καθώς και εξοπλισμοί εξόρυξης, μηχανήματα άρδευσης, ακόμα και μεταλλικές πλάκες από νεκροταφεία εξαφανίστηκαν από την Θεσσαλονίκη, εν μέσω ανησυχιών ότι ακόμα κι οι άλλοτε νομοταγείς πολίτες στρέφονται στο έγκλημα», γράφει η Zaman.
Στη συνέχεια δε, γίνεται αναφορά και στην κλοπή καλωδίων μήκους περίπου 300 μέτρων από νεαρούς, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία όπως και στον εντοπισμό από τις αρχές καλωδίων στο ίδιο μήκος που βρέθηκαν σε επιβάτη λεωφορείου με προορισμό την Αλβανία.
Όπως γράφει το δημοσίευμα, οι έρευνες της αστυνομίας για εντοπισμό κλεμμένου μετάλλου αποτελούν προτεραιότητα στα δώδεκα κύρια συνοριακά σημεία της χώρας. Σχετικά με αυτό μεταφέρονται και οι δηλώσεις του επικεφαλής της υποδιεύθυνσης δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής και ιδιοκτησίας Αντώνη Τζιτζή, ο οποίος φέρεται πως είπε: «είχαμε κρούσματα κλοπής μετάλλων στο παρελθόν αλλά υπάρχει έξαρση πρόσφατα, με έναν μεγαλύτερο αριθμό συμμοριών να εμπλέκονται […] Πριν την κρίση είχαμε λίγες υποθέσεις κλοπής μετάλλων. Τώρα πολλαπλασιάζονται. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι πολλοί Έλληνες που κατηγορούνται για συμμετοχή τους σε τέτοιες υποθέσεις δεν είχαν καμία εγκληματική συμπεριφορά στο παρελθόν».
Όπως ερμηνεύει η τουρκική εφημερίδα, «η οικονομική κρίση των τριών τελευταίων ετών στην Ελλάδα και τα μέτρα λιτότητας, οδήγησαν την ανεργία στο 27% […] Η βόρεια Ελλάδα έχει χτυπηθεί περισσότερο από την ύφεση. Οι περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας έχουν ποσοστό ανεργίας πάνω από 28%. Η κλοπή μετάλλου, κυρίως χάλκινων καλωδίων, έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα της χώρας και στην ζημιογόνα κρατική σιδηροδρομική εταιρεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες».
Πηγή: protothema.gr