Οικολόγοι: Τέρατα και σημεία στην Τράπεζα Κύπρου

Με ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου. Παρακολουθούμε με ανησυχία και απορία τις ενέργειες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου – αυτός που λειτουργεί με βάση τις εντολές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αδιαφορώντας, όπως είπε, για τους Κύπριους- για διορισμό μελών του Δ.Σ της Τράπεζας Κύπρου μέσω διαπραγματεύσεων με τα λεγόμενα “εμπλεκόμενα μέρη”.

Είναι πράγματι πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να “διορίζει” μέλη σε διοικητικό συμβούλιο ιδιωτικής Τράπεζας και να ελέγχει μέσω σημαντικού ποσοστού τις εργασίες της. Γίνεται έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα και ελεγκτής και ελεγχόμενος.

Φαίνεται σε αυτή τη χώρα δεν μαθαίνουμε από τα λάθη. Τα κρυφά παρασκήνια αλλά και η εμπλοκή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην όλη διαδικασία κάθε άλλο παρά αξιοκρατία θυμίζει.

Όλα αυτά συμβαίνουν βεβαίως γιατί η Βουλή, στην πίεση να ψηφίσει το νόμο περί εξυγίανσης (25 Μαρτίου), επέτρεψε στον Διοικητή να καταστεί ο ΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ως ΑΡΧΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ. Ως Κίνημα Οικολόγων, όχι μόνο δεν ψηφίσαμε εκείνη τη νομοθεσία αλλά και καταθέσαμε πρόταση νόμου, η οποία εκκρεμεί στη Βουλή, η οποία καθιστούσε ως Αρχή Εξυγίανσης τον Υπουργό Οικονομικών και έσπαζε τη μονοκρατορία του Διοικητή (28 Μαρτίου). Και αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να αφήνεται ένας άνθρωπος, ο οποίος έδειξε με τις ενέργειες του ότι κάθε άλλο παρά το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετεί, να προχωρά στο διορισμό μελών της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου.

Τα κόμματα όμως που σήμερα διαμαρτύρονται για αύτη την κατάσταση, πρέπει να δώσουν λόγο και να εξηγήσουν: γιατί αρνήθηκαν να ψηφίσουν την τροποποίηση του περί εξυγίανσης νόμου που πρότειναν οι Οικολόγοι; Αν θέλουν να σταματήσει η μονοκρατορία του διοικητή η πρόταση νόμου είναι στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας της Βουλής. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν.

Όμως δίνεται η εντύπωση ότι στο παρασκήνιο γίνεται μια προσπάθεια από το Διοικητή να εξυπηρετηθούν όλα τα συμφέροντα. Όλη αυτή η ιστορία μυρίζει διαπλοκή. Αναμένουμε άμεσο ξεκαθάρισμά της όλης κατάστασης χωρίς άλλες αργοπορίες. Η άμεση και σωστή λειτουργία της Τράπεζας, λειτουργεί ως καταλύτης στην παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας μας.