Οικολόγοι: Οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου πρέπει να επιδείξουν την πρέπουσα κοινοτική αλληλεγγύη και να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για περαιτέρω βοήθεια μέσω πρόσθετων κονδυλίων και αυξημένων ποσοστών συγχρηματοδότησης για την πολιτική συνοχή και την Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2014-2020.

Σε γραπτή δήλωσή της, η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου εισηγείται όπως συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο με τις άλλες χώρες του νότου, οι οποίες υποφέρουν από τα ίδια συμπτώματα ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, και να ζητηθεί βοήθεια, η οποία θα κατευθυνθεί στους τομείς της ανάπτυξης.

«Με αυτό τον τρόπο», αναφέρει πως «θα υπάρξει επανεκκίνηση στις οικονομίες των νότιων χωρών και θα μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από τη φτώχεια και τη μιζέρια. Πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να ευαισθητοποιηθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».

Απόφαση για το μνημόνιο

Αναφερόμενη στην απόφαση για το μνημόνιο, η κ. Χρυσοστόμου δήλωσε ότι «αφού οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, κατάφεραν με τις μεθοδεύσεις τους  να σκοτώσουν τον ένα πνεύμονα της οικονομίας μας, χθες ενέκριναν το μνημόνιο» και επανέλαβε τη θέση του Κινήματος Οικολόγων ότι η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο πρέπει να τεθούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ως Οικολόγοι, είπε, θεωρούν ότι έγινε κακή διαπραγμάτευση από την προηγούμενη κυβέρνηση, για την κατάληξη στις βασικές πρόνοιες του μνημονίου, αφήνοντας στη νέα κυβέρνηση ελάχιστα περιθώρια διαπραγμάτευσης, τα οποία και εξανεμίστηκαν από τη βόμβα που έσκασε και διέλυσε τον τραπεζικό τομέα.

«Η παρούσα κυβέρνηση πολύ λίγα μπορούσε να κάνει, όμως οφείλουμε να πούμε ότι και οι δικοί της χειρισμοί δεν ήταν αποτελεσματικοί. Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, η λύση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου πρέπει να αναζητηθεί εκτός μνημονίου και προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι να εργαστούμε οργανωμένα και μεθοδικά, χωρίς λαϊκισμούς και υπερβολές», καταλήγει η κ. Χρυσοστόμου.