Γ. Ομήρου: Ο Ντράγκι είναι ανεπαρκώς ενημερωμένος

Ο κ.  Γ. Ομήρου, σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από την Αθήνα, είπε ότι είχε απαντήσει αυθημερόν στην επιστολή που του απέστειλε ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος, όπως είπε, «δεν είχε επαρκή, ακριβή ή πλήρη ενημέρωση αναφορικά με το τι η Βουλή αποφάσισε σε σχέση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».  Δήλωσε επίσης ότι η Βουλή ούτε διανοήθηκε, ούτε έχει δικαίωμα να απομακρύνει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ενώ σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας και του Διοικητή της.

Πρόσθεσε ότι «κατά πλειοψηφία τα εν τη Βουλή κόμματα αποφάσισαν να παραπέμψουν το θέμα της αληθούς ή μη ενημέρωσης της Βουλής από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου, εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξε η ορθή πληροφόρηση ή ακριβής πληροφόρηση από τον Διοικητή σε ό,τι αφορά τους όρους εντολής της Κ.Τ. προς τον Οίκο Αλβαρες & Μάρσαλ που θα διενεργούσε έλεγχο για τις ευθύνες των δύο μεγαλυτέρων κυπριακών τραπεζών, να παραπέμψει το θέμα, ενδεχομένως εάν κριθεί ότι υπήρξε απόκρυψη στοιχείων από τη Βουλή, για τα περαιτέρω είτε σε μια ερευνητική Επιτροπή της Βουλής, είτε στο Γενικό Εισαγγελέα».

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμα ότι «η Βουλή ούτε διανοήθηκε, ούτε έχει δικαίωμα να απομακρύνει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία του θεσμού της Κ.Τ. και του Διοικητή της».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «και τα ευρωπαϊκά όργανα, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα πρέπει να επιδιώκουν να έχουν πρώτα ορθή πληροφόρηση προτού χρησιμοποιούν τέτοια διαβήματα όπως είναι οι επιστολές, οι οποίες μάλιστα επαπειλούν και παραπομπή του θέματος στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο».