Οικογενειακώς στα κατεχόμενα σήμερα ο Δ.Χριστόφιας

Επίσκεψη στο τ/κ κόμμα Ενωμένη Κύπρος  στα κατεχόμενα, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον ηγέτη του τ/κ κόμματος Ιζέτ Ιζτζιάν.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος συνοδευόταν από την οικογένεια του, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους και συντρόφους με τους οποίους αγωνίστηκε για πολλά χρόνια για την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως έχει περιγραφεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό να στεφθεί με επιτυχία.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ακόμη ότι είναι καιρός να βρεθεί λύση γιατί η Κύπρος αλλάζει πολύ, προσθέτοντας ότι σε μερικά χρόνια μπορεί να μην μπορούμε να βρούμε Τ/κ για να ανοικοδομήσουμε το νησί μας.

Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων, είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους τους Κύπριους, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προσπάθειες για λύση θα καρποφορήσουν αυτή τη φορά, είπε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να είναι κοινές και εντατικές, καθώς και ότι οποιεσδήποτε σκέψεις ή σχεδιασμοί για δύο ξεχωριστά κράτη θα πρέπει να απορριφθούν.

Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων να έχουν ένα κράτος με δύο ομόσπονδα μέρη, που θα ενώνεται από μία κεντρική κυβέρνηση με αρκετή εξουσία για να διατηρεί τη νήσο και το κράτος ενωμένο, είπε.

Μια ενωμένη οικονομία, μια ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μία υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι όλες αυτές οι αρχές συμφωνήθηκαν μεταξύ του ιδίου και του πρώην Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να επιρρίψει ευθύνες σε κανένα, προσθέτοντας ότι όταν ήταν ο ηγέτης της Ε/κ κοινότητας, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε ως κύριο στόχο του για τον ίδιο και την ε/κ πλευρά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση όσων προανέφερε, καθώς και τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων.

Είμαστε παιδιά αυτού του τόπου, είπε, προσθέτοντας ότι όπως έχει ειπωθεί, η ‘Κύπρος είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει όλα της παιδιά αλλά πολύ μικρή για είναι μοιρασμένη σε δύο κράτη’.

Παρόλο που έχει αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, είπε, νοιώθει ακόμη αρκετά δυνατός και υγιής για να συνεχίσει την κοινή προσπάθεια για την Κύπρο.
Αν αποφασίσουμε να ζήσουμε μαζί, να εργαστούμε μαζί, τότε μπροστά μας έχουμε ένα λαμπρό μέλλον, ανέφερε.

Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι Κύπριοι έρχονται αντιμέτωποι και πάλι με τον ιμπεριαλισμό στην περιοχή και εξέφρασε την ελπίδα όπως γίνουν δεύτερες σκέψεις.

Η Κύπρος είναι κοντά στη Συρία και στη Μέση Ανατολή γενικότερα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο οποιοσδήποτε πόλεμος ή διένεξη στη γύρω περιοχή θα είναι επιβλαβής για την Κύπρο και τους Κυπρίους. Συμπλήρωσε ακόμη ότι είναι και θέμα αρχής ότι οι λαοί της περιοχής πρέπει να είναι ελεύθεροι και κυρίαρχοι, να μπορούν να επιλέξουν πως θέλουν να ζήσουν και πως θέλουν να κτίσουν το μέλλον τους.

Αναφέροντας ότι πρέπει να προστατευθεί το διεθνές δίκαιο, προειδοποίησε ότι αλλιώς θα επικρατήσει το χάος. Ας αγωνιστούμε μαζί για την ειρήνη στο νησί μας, στη γειτονιά μας και στον κόσμο, πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμη ότι επρόκειτο σήμερα να επισκεφθεί το χωριό του μαζί με την οικογένεια του για να δείξει στα παιδιά του και τα εγγόνια του τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και άρχισε την πολιτική του δραστηριότητα.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ΚΕΚ Ιζέτ Ιζτζιάν είπε ήταν μια καλή ευκαιρία για να συναντηθούν.

Ανέφερε ότι το ΚΕΚ, το ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας και άλλοι σύντροφοι, όπως είπε, αγωνίζονται μαζί εδώ και χρόνια προς όφελος όλων των Κυπρίων και για την επανένωση της νήσου.

Είπε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ένας σημαντικός ηγέτης για την τ/κ κοινότητα και για το κόμμα του. Όχι μόνο ως ηγέτης αλλά και ως αδελφός και σύντροφός μας, είπε.
Η ειρήνη, ανέφερε ο κ. Ιζτζιάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων και πρέπει να βασίζεται στην πολιτική ισότητα, την εκ περιτροπής Προεδρία, τη διασταυρούμενη ψήφο και κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι ο άλλος είναι μειονότητα ή ανεπαρκής.
Είπε επίσης ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να αναμένεται κάτι από τις διεθνείς δυνάμεις.