Μόνος δρόμος η διεκδίκηση των δικαίων μας

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο αγώνας για διεκδίκηση των δικαίων μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο του Δημοσθένη Γεωργίου στην Πάφο.

«Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι των εθνικών μας πεπρωμένων, με το βάρος της υπέρτατης θυσίας των ηρώων μας και με συνείδηση της ευθύνης μας, δηλώνουμε παρόντες, μάχιμοι και αποφασιστικοί. Κοιτάζουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση, γιατί οφείλουμε να διαγράψουμε πορείες λυτρωτικές, δίνοντας το μήνυμα ότι η οικονομική κρίση δεν θα μας κάμψει και δεν θα μας γονατίσει, ότι κανένας κακόπιστος τρίτος δεν πρέπει να διανοηθεί πως αυτή η κρίση θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να επιβληθεί άδικη και ετεροβαρής λύση», ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι όλοι μαζί, Κύπρος, Ελλάδα, απόδημος ελληνισμός, «με συναίσθηση των ιστορικών μας ευθυνών αλλά και με συνάρτηση της ιστορικής μνήμης για τα αίτια και τα αιτιατά της προδοσίας και του εγκλήματος, μπορούμε να ανοίξουμε ένα καινούριο δρόμο προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον».

«Δεν θα επιτρέψουμε να ισοπεδωθούν μνήμες, να εξουδετερωθούν οράματα και να διαψευσθούν οι προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού. Διαβεβαιώνουμε τον αθάνατο συναγωνιστή μας Δημοσθένη Γεωργίου πως θα συντηρήσουμε τη φλόγα του αγώνα με κάθε μέσο και κάθε θυσία, που ενισχύεται από τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας και τη θέλησή του να επιβιώσει και να ελευθερώσει την πατρίδα μας», είπε.

Μιλώντας για τον Δημοσθένη Γεωργίου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ήταν συνειδητός δημοκράτης, στρατευμένος δίπλα στον Μακάριο και τη νομιμότητα. Πρόσθεσε ότι αντιμετώπισε τον φασισμό με παλικαριά και αξιοπρέπεια και τη στάση του αυτή πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε σήμερα, ότι 39 χρόνια μετά το έγκλημα και την προδοσία σε βάρος της Κύπρου, οι δραματικές συνέπειες της κατοχής, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς παραμένουν αναλλοίωτες πραγματικότητες και ο κίνδυνος για ολοκληρωτικό εθνικό αφανισμό είναι υπαρκτός και άμεσος.

«Τριάντα εννέα χρόνια μετά την τραγωδία, με νωπές τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού. Σταθεροί σε μια λύση που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα, αλλά θα τα καταργεί. Που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση αλλά σε διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. Που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, του χώρου, των θεσμών και της οικονομίας. Που θα στηρίζεται στην αρχή της δημοκρατίας ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία κατοχυρώνεται».

Λύση, συνέχισε χωρίς συρματοπλέγματα, διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς, εποίκους και φυλετικούς διαχωρισμούς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η ανάγκη για αναδιαμόρφωση της στρατηγικής διαχείρισης του Κυπριακού είναι πλέον εθνική επιταγή, με καταγγελία της τουρκικής προκλητικής αδιαλλαξίας, με ετοιμασία περιγράμματος λύσης που να οριοθετεί τα όρια ασφάλειας για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας, με διορισμό ευρωπαϊκής πολιτικής προσωπικότητας ως ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό και με ανάδειξη πτυχών της τουρκικής βαρβαρότητας σε βάρος της Κύπρου, όπως είναι η καταστροφή αρχαίων μνημείων και θρησκευτικών χώρων λατρείας, ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών και η παραβίαση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων. Με διαχωρισμό της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και με απόσυρση των υποχωρήσεων που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.