“Ξεσκόνισμα” της CYTA από την επιτροπή ελέγχου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, συζήτησε σήμερα την  οικονομική κατάσταση της CYTA για το 2013, όπου έγιναν αναφορές σε ενδεχόμενο σκάνδαλο που αφορά την εκπόνηση του οργανογράμματος της CYTA.

Εκπρόσωπος τύπου της CYTA  βεβαίωσε ότι στον οίκο που εκπόνησε το οργανόγραμμα δεν δόθηκαν στοιχεία που να συνιστούν προνομιακή μεταχείριση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου είπε ότι “υιοθετούμε την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για τις οικονομικές καταστάσεις της CYTA για το 2013”, προσθέτοντας ότι “οι παρατηρήσεις μιλούν από μόνες τους”, ότι δηλαδή τα παρεμφερή ωφελήματα προσωπικού δεν θα πρέπει πλέον να βαρύνουν την Αρχή αλλά τους ίδιους τους υπαλλήλους, η διαχείριση των αποθεματικών του σχεδίου συντάξεων πρέπει να γίνεται με σύνεση, οι επενδύσεις σε ακίνητα του σχεδίου συντάξεως ενδέχεται να μην έγιναν με γνώμονα τα συμφέροντα του σχεδίου, η θυγατρική εταιρεία CYTA Hellas δεν πέτυχε τους στόχους της όσον αφορά στην κερδοφορία, (αν και υπάρχουν οι προοπτικές όπως αυτές έχουν αναφερθεί από τον Διευθυντή της CYTA Hellas ότι πολύ σύντομα αυτή η εικόνα θα έχει θετική πορεία) και ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα επανασχεδιασμός της στρατηγικής γύρω από τη Cytavision, η οποία πραγματοποιεί ζημιές και θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων αγοράς αθλητικού περιεχομένου.

Η Επιτροπή, είπε, ζήτησε ήδη από τον Ιούλιο του 2013 όλα τα σχετικά συμβόλαια για όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία και ποδοσφαιρικές εταιρείες, τα οποία της δόθηκαν σήμερα.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, το κόστος για τη Cytavision είναι πέραν των 30 εκατ. ετησίως και σημείωσε ότι σύμφωνα και με τον Γενικό Ελεγκτή, οι συμβάσεις στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα την οικονομική ανταποδοτικότητα και “όχι ανάλογα με τις όποιες πιέσεις ή παρεμβάσεις όπως δυστυχώς γινόταν μέχρι σήμερα χωρίς κανένα οικονομικό κριτήριο”.

Σημείωσε επίσης αναφορά του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ότι ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε κατά το υπό αναφορά έτος αλλά και προηγουμένως το ΔΣ δεν ήταν ο ενδεδειγμένος και ότι οι ενέργειες του προηγούμενου ΔΣ φαίνεται ότι ενδεχομένως να ήταν πολλές φορές παράνομες ή και να λήφθηκαν καθ` υπέρβαση εξουσίας και να συνιστούσαν κατάχρηση εξουσίας ή και να οδήγησαν σε απώλεια περιουσίας της Αρχής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι όπως προκύπτει από στοιχεία, η Αρχή έχει αναθέσει μια εκτενή μελέτη που αφορά τη νέα οργανική δομή της, ένεκα των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων, στην εταιρεία Detecom, η οποία είναι μια γερμανική εταιρεία στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν η Deutsche Bank και η Deutsche Telekom “οι οποίες στα πλαίσια των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων πιθανώς την επαύριο να είναι είτε μνηστήρες στη διαδικασία προσφορών για αγορά της CYTA είτε ανταγωνιστές ένεκα της σχέσης που διατηρούν με άλλες εταιρείες στην Ελλάδα”.

“Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο πιθανώς να αγγίζει τα όρια του σκανδάλου”, είπε ο κ. Δαμιανού, αναφέροντας ότι έγιναν οι απαραίτητες παραστάσεις στο Γενικό Ελεγκτή. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι αλλά το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να διερευνηθεί και σε άλλα επίπεδα.

Για την καταγγελία αυτή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου είπε ότι πέραν από τις αναφορές του κ. Δαμιανού η Επιτροπή δεν γνωρίζει λεπτομέρειες όμως ζήτησε όλο το αρχειακό υλικό.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι στην έκθεση περιέχονται καίριες επισημάνσεις, προσθέτοντας ότι μέσα από τη συζήτηση καταγράφηκε θετική διάθεση για τη λύση των προβλημάτων και μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι στόχος του ΔΗΚΟ είναι ενίσχυση του οργανισμού και ανέφερε ότι από τη συζήτηση για τις χορηγίες που δίνονταν το νέο ΔΣ του οργανισμού έθεσε κάποια ουσιαστικά κριτήρια ώστε να μην υπάρχει διασπάθιση δημόσιου χρήματος και αδικία σε ό,τι αφορά κατανομή των πόρων.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι κατά τη συζήτηση ακούστηκαν πράγματα για τη Cytavision και τη CYTA Hellas που αποτελούν σκιές για τον οργανισμό, αλλά εξηγήθηκε από τους αρμοδίους ότι έγιναν μελέτες που θα οδηγήσουν και να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του οργανισμού .

Πρόσθεσε ότι έγινε συζήτηση σε ό,τι αφορά δημοσίευμα για την ανάθεση του σχεδιασμού της οργανικής δομής της CYTA στη Detecom η οποία σχετίζεται με τη Deutsche Bank είχε και έχει να κάνει και με τη Deutsche Telekom.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι το ΔΣ της CYTA δεσμεύθηκε πως θα καταθέσει στην Επιτροπή Ελέγχου όλα τα στοιχεία για να υπάρξει σωστή ανάλυση και αξιολόγηση.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας είπε ότι πολλά από τα προβλήματα που εντοπίστηκαν προηγούμενες χρονιές συνεχίζουν να υπάρχουν και δεν έχουν ληφθεί μέτρα. Πρόσθεσε ότι το νέο ΔΣ δεν έχει συγκεκριμένο όραμα το πώς θα αντιμετωπίσει “τα δύο καρκινώματα που λειτουργούν στη CYTA, της Cytavision και της CYTA Hellas που λειτουργούν με τεράστιες ζημιές”.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της CYTA Λευτέρης Χρίστου ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι του οργανισμού έδωσαν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που ήγειρε ο Γενικός Ελεγκτής και παρουσιάστηκε πολύ σφαιρική και λεπτομερής ανάλυση για τις δραστηριότητες του οργανισμού.

Πρόσθεσε ότι επεξηγήθηκε πως στη διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της CYTA συμμετέχουν μέλη του προσωπικού, η αξιολόγηση των επενδύσεων γίνονται με συμβούλους από ξένους οίκους και ανέφερε ότι πρόσφατα έγινε μελέτη βιωσιμότητας της από εξωτερικό οίκο για τη Cytavision και φαίνεται ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι ψηλή.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι τόσο η Cytavision όσο και η CYTA Ελλάδος είναι σημαντικές επενδύσεις για τη CYTA και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του οργανισμού να αυξήσει την αξία του.

Είπε ακόμα ότι το Ταμείο Συντάξεως έχει προσλάβει συμβούλους που αξιολογούν τις επενδύσεις που έχουν γίνει και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ανέφερε επίσης ότι για τη συνομολόγηση της συμφωνίας που αφορούσε την εκπόνηση του νέου οργανογράμματος της CYTA προσλήφθηκε οίκος που είχε γνώση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και διαβεβαίωσε ότι για την εκπόνηση του οργανογράμματος δεν δόθηκαν στοιχεία που να συνιστούν προνομιακή μεταχείριση εταιρείας που έχει μετοχική σχέση με τον οίκο που εκπόνησε το οργανόγραμμα.