Συνέχεια της δίκης Μιχαηλίδη με ενστάσεις

Αναλώθηκε όλος ο χρόνος και της σημερινής συνεδρίασης του τριμελούς κακουργιοδικείου της Αθήνας, με δύο ακόμα ενστάσεις από τη μεριά των συνηγόρων υπεράσπισης στη δίκη για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπου κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων τριών, είναι και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του Μιχάλης, επιχειρηματίας.

Η πρώτη ένσταση, που αφορούσε το έγκλημα της παράνομης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, για το οποίο η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι πλήττει το έννομο συμφέρον, όπως υποστηρίζει η πολιτική αγωγή, άρα το ελληνικό δημόσιο δεν δύναται να παρίσταται ως πολιτικός ενάγων, απορρίφθηκε από την έδρα.

Αμέσως, η δικαστής κάλεσε να προσέλθει ο πρώτος και βασικός μάρτυρας κατηγορίας, Νίκος Ζίγρας, πρώτος εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου και μέχρι ενός σημείου στενός συνεργάτης του, να καταθέσει στην πολύκροτη αυτή υπόθεση η οποία άρχισε να δικάζεται από τον περασμένο Μάιο και ακόμη στην ουσία της δίκης δεν έχουμε μπει.

Όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε συνεδρία τον τελευταίο καιρό, μόλις άρχισε να προσέρχεται ο μάρτυς, υποβλήθηκε νέα ένσταση από τη μεριά των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η δεύτερη αυτή ένσταση που υποβλήθηκε καταρχάς από το δικηγόρο Ηλία Αναγνωστόπουλο, συνήγορο υπεράσπισης του Μιχάλη Μιχαηλίδη, και υποστηρίχθηκε και από τους άλλους συνηγόρους των κατηγορουμένων, λέει ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο δεν έχει τη δικαιοδοσία να δικάσει αυτή την υπόθεση, με την επιχειρηματολογία ότι για να κρίνει την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που βαραίνει τους κατηγορούμενους πρέπει να εξεταστεί πρώτα εάν έχει τελεστεί πράγματι δωροδοκία, δηλαδή εάν όντως ο Άκης Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε από το Σύρο έμπορο όπλων Φουάτ Αλ Ζαγιάτ.

Αυτό ισχυρίστηκε η υπεράσπιση δεν μπορεί όμως να γίνει διότι το αδίκημα της δωροδοκίας για το Τσοχατζόπουλο έχει παραγραφεί, επομένως το συγκεκριμένο δικαστήριο, υποστηρίζουν, δεν έχει δικαιοδοσία να κρίνει ούτε και την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος (αφού δεν δύναται να αποφανθεί αν υπήρξε δωροδοκία).

Μετά από μια δεκάλεπτη διακοπή, η δικαστής ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο επιφυλάσσεται να απαντήσει επί της ένστασης αυτής και συνέχισε τη διαδικασία καλώντας πάλι τον πρώτο μάρτυρα Νίκο Ζήγρα. Και πάλι όμως αμέσως η υπεράσπιση υπέβαλε και τρίτη ένσταση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αρχίσει η εξέταση μαρτύρων προτού το δικαστήριο αποφανθεί επί της προηγούμενης ένστασης.

Παράγοντας της δίκης από τη μεριά της υπεράσπισης είπε  ότι “έχουμε πολλές ενστάσεις ακόμα να κάμουμε”, δείχνοντας έτσι την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει και στις επόμενες συνεδρίες.

Η πρώτη από αυτές θα είναι την ερχόμενη Πέμπτη, 18 του μηνός.