Ξεκίνησε η πρώτη φάση αναστήλωσης το Αποστόλου Ανδρέα

Ξεκίνησαν στην κατεχόμενη Καρπασία οι εργασίες για την πρώτη φάση του έργου αποκατάστασης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, με τη μετακίνηση των εικόνων σε παράπλευρο κτίριο.

Όπως δήλωσε ο Ε/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, με την υπογραφή των συμβολαίων για τον Απόστολο Ανδρέα, άρχισαν οι εργολάβοι να εργάζονται στο χώρο του Μοναστηριού και ξεκίνησε η διαδικασία μετακίνησης των εικόνων για διευκόλυνση των εργασιών.

“Από τη στιγμή που υπογράφτηκαν τα συμβόλαια, την ευθύνη έχει ο εργολάβος, γίνεται μετακίνηση των εικόνων σε παράπλευρη σύγχρονη αίθουσα η οποία θα λειτουργεί ως παρεκκλήσι για τους πιστούς”, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει ο εργολάβος να αρχίσει αρχές Σεπτεμβρίου τις εργασίες στο Μοναστήρι.

Όσον αφορά τον Άγιο Παντελεήμονα, στην κατεχόμενη Μύρτου, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο τα σχέδια, είπε. “Γίνεται μελέτη του κτίσματος, προτείνονται οι διάφορες λύσεις και θα αποφασίσουμε ανάλογα με τα χρήματα που έχουμε τι μπορούμε να κάνουμε”, είπε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι στις ελεύθερες περιοχές ολοκληρώθηκε το έργο των Λουτρών στην Κάτω Πάφο, δόθηκαν σε εργολάβο το υδραγωγείο της Χρυσοχούς που είναι οθωμανικό, επίσης υπογράφτηκε συμβόλαιο για το τζαμί της Ευρέτου και το Τσερκές τζαμί, που βρίσκεται μέσα στο κτήμα Λανίτη στην Επισκοπή. “Βρισκόμαστε στο στάδιο της προώθησης υλοποίησης των προγραμμάτων 14-15 που περιλαμβάνει γύρω στα 14 έργα” είπε.

Η αναστήλωση των μνημείων πραγματοποιείται σε συνεργασία με το UNDP-PFF (Participation for Future) και με χρηματοδότηση της ΕΕ.