Ν. Παπαδόπουλος: Στόχος του ΔΗΚΟ η εφαρμογή ενός ΓεΣΥ για όλους

Ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας, Φίλιππο Πατσαλή, με τον οποίο συζήτησε το νέο πλαίσιο που έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση σε σχέση με το ΓεΣΥ και τα χρονοδιαγράμματα, που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα και περιλαμβάνονται στο μνημόνιο δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι όπως εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, που να καλύπτει όλους τους Κύπριους πολίτες, με υψηλά επίπεδα παροχής υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του ότι “η μεταρρύθμιση που αφορά το ΓεΣΥ δεν έχει να κάνει με το μνημόνιο, αλλά είναι μια μεταρρύθμιση, που έπρεπε να γίνει εδώ και αρκετό καιρό”, προσθέτοντας πως “είναι μια μεταρρύθμιση, που δεν θα επηρεάσει μόνο την κυπριακή οικονομία τα επόμενα χρόνια, αλλά τις επόμενες δεκαετίες”.

“Το ΓεΣΥ”, είπε, “δεν θα επηρεάσει μόνο τους Κύπριους ασθενείς του σήμερα. Θα επηρεάσει και θα καθορίσει τις τύχες των παιδιών και των εγγονιών μας. Επομένως για μας είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν”.

Πρόσθεσε πως “η καθυστέρηση που έχει επιδειχθεί τα τελευταία χρόνια δυστυχώς είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει αλλά και σίγουρα δεν θα πρέπει να συνεχίσει με κανένα τρόπο”.

Επίσης, ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Υπουργό Υγείας σημαντικά ζητήματα όπως είναι η αυτονόμηση των νοσοκομείων, η τιμολόγηση των φαρμάκων, αλλά και η ευρύτερη μεταρρύθμιση του τομέα, που θα επιτρέψει να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες στους Κύπριους πολίτες, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, με ένα τρόπο που θα ανταποκρίνεται και στις ικανότητες και δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας.

Ωστόσο, σημείωσε πως το κόμμα του θα εξετάσει και θα μελετήσει το πλαίσιο που εισηγείται η εκτελεστική εξουσία και θα επανέλθει με δικές του εισηγήσεις, αλλά και σχόλια επί των ζητημάτων, που τους έχουν παρουσιαστεί σήμερα.
Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την ελπίδα ότι με το ΔΗΚΟ θα βρεθούν εκείνες οι συγκλίσεις, ούτως ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στις μεγάλες και διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, ούτως ώστε να πετύχουν στο όραμα, που είναι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, για όλους τους πολίτες και για τη ζωή τους.

“Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναγνωρίζει την τεράστια σημασία που έχει η αναδόμηση ολόκληρου του συστήματος υγείας της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένης και της εφαρμογής του ΓεΣΥ, της αυτονόμησης των νοσοκομείων, της αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής των φαρμάκων, της ηλεκτρονικής υγείας, της αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Υγείας και γενικά της όλης αναδόμησης του συστήματος υγείας της χώρας μας το οποίο αναγνωρίζουμε ότι νοσεί”, είπε ο κ. Πατσαλής.

Ανέφερε ακόμα ότι θα αναμένει τις εισηγήσεις και τα σχόλια του ΔΗΚΟ, ούτως ώστε να προχωρήσουν στη σύνταξη των δύο νομοσχεδίων, τα οποία αναμένονται να ολοκληρωθούν τέλος Οκτωβρίου και να κατατεθούν στη Βουλή.

Επιπλέον, είπε πως θα ακολουθήσουν πολλές άλλες αλλαγές σε άλλα νομοσχέδια, τα οποία στόχο έχουν την αναδόμηση του συστήματος υγείας, για να προσθέσει πως “το ΔΗΚΟ και η Βουλή είναι σημαντικός εταίρος, διότι απαιτείται και η συναίνεση και η ψήφιση των νομοσχεδίων”.
(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΜΜ)