ΑΗΚ: Αντικίνητρο για απλήρωτους λ/σμούς η επιβολή τόκου

Σε ανακοίνωσή της, με την οποία απαντά σε δηλώσεις του βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργου Βαρνάβα, η ΑΗΚ σημειώνει ότι “το μέτρο της επιβολής τόκου υπερημερίας 4,5% στους καθυστερημένους λογαριασμούς έχει εισαχθεί πρώτιστα ως αντικίνητρο για αυτούς που ενώ έχουν τη δυνατότητα να τους εξοφλούν, δεν το πράττουν εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η ΑΗΚ δεν αποκόπτει αβασάνιστα την παροχή στους πελάτες της, ανεξάρτητα της κατηγορίας στην οποία αυτοί είναι ενταγμένοι”.

Η επιβολή τόκου από την ΑΗΚ στους καθυστερημένους λογαριασμούς “δεν λήφθηκε χωρίς σοβαρό προβληματισμό από τον οργανισμό και ήταν μια απόφαση που κρίθηκε αναγκαία για να αναχαιτιστεί μια αυξητική τάση στους απλήρωτους λογαριασμούς της ΑΗΚ, το ύψος των οποίων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τις δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία του τόπου από το 2013 και μετά”.

“Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιβάρυνση τόκου είναι πολύ μικρή, αφού το 4,5% αφορά ετήσιο επιτόκιο. Με αυτή τη χρέωση η ΑΗΚ δεν ανακτά τα πραγματικά έξοδα που οι καθυστερήσεις αυτές επιφέρουν στον οργανισμό, με δεδομένο ότι η ίδια καταβάλλει μεγαλύτερο επιτόκιο σε πλείστα από τα δάνεια της. Θα λειτουργήσει όμως ως αντικίνητρο για όσους ενώ μπορούν αποφεύγουν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους”, σημειώνει η ΑΗΚ.

Επισημαίνει ότι, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες οικονομικά στιγμές που διέρχεται ο τόπος, έχει εξαιρέσει από το μέτρο τις ευάλωτες ομάδες που είναι ενταγμένες στη Διατίμηση 08, ενώ οι διευκολύνσεις που θα παραχωρούνται στις ομάδες αυτές για εξόφληση τυχόν καθυστερημένων ποσών που έχουν συσσωρευτεί θα γίνεται επίσης χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τόκου.

Η ΑΗΚ απαντά και σε ερωτήσεις που έθεσε ο κ. Βαρνάβα μέσω επιστολής του στον Τύπο. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η ΑΗΚ δεν παρέχει δωρεάν ρεύμα σε κατοχικά φυλάκια, η πολιτεία λαμβάνει τις αποφάσεις που αφορούν οποιανδήποτε παροχή δωρεάν ρεύματος σε κάποιες περιοχές όπου διαμένουν Τουρκοκύπριοι, το μισθολόγιο της ΑΗΚ είναι εναρμονισμένο με αυτό του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν υπάρχουν υπερπρονόμια, το θέμα τις κοινωνικής πολιτικής είναι αρμοδιότητα της πολιτείας και αυτή αποφασίζει ποιοι δικαιούνται να ενταχθούν στις ευάλωτες ομάδες, η ΑΗΚ παρέχει ευκολίες αποπληρωμής των καθυστερημένων οφειλών σε όλους τους πελάτες της, και οι ψηλές διατιμήσεις της ΑΗΚ είναι αποτέλεσμα λανθασμένων διαχρονικά αποφάσεων της πολιτείας.