Ν.Παπαδόπουλος:”Τον πρώτο λόγο για το μέλλον της Τράπεζας πρέπει να έχουν αυτοί που πλήρωσαν τα σπασμένα”

Δήλωση: Η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης

Η πορεία της Τράπεζας Κύπρου είναι συνυφασμένη με την πορεία ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας. Γι αυτό το λόγο, η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να επιβιώσει και πρέπει να αναπτυχθεί.

Η έξοδος της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα, πλην όμως το χθεσινό σχετικό διάταγμα εμπεριέχει πολλές ασάφειες και εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Καταρχήν υπενθυμίζεται ότι στις 16.5.13 η Κεντρική Τράπεζα με δικής της ανακοίνωση έλεγε ότι με ένα «κούρεμα» των καταθέσεων της τάξης του 37.5% θα επιτευχθεί μια κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου της τάξης του 13.5%.

Σήμερα όμως με ένα κούρεμα της τάξης του 47.5% η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας έχει κατεβεί στο 12%… Πρέπει λοιπόν να επεξηγηθεί πως είναι δυνατό να κουρεύονται περισσότερες καταθέσεις και να μειώνονται τα κεφάλαια;

Τονίζεται επίσης ότι για να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών, το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου πρέπει να τεθεί πρωτίστως στα χέρια των μετόχων και των καταθετών της.

Η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να δοθεί άμεσα στους μετόχους της και οι μετοχές που αναλογούν στην Λαϊκή Τράπεζα πρέπει να δοθούν άμεσα και κατ’αναλογία στους καταθέτες της.

Τον πρώτο και μόνο λόγο για το μέλλον της Τράπεζας πρέπει να έχουν αυτοί που πλήρωσαν τα σπασμένα και όχι αυτοί που τους κούρεψαν και που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα στη καταστροφή…

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει η εικόνα ότι το κράτος θα έχει την οποιαδήποτε άμεσα ή έμμεση ανάμιξη στη διαχείριση της Τράπεζας Κύπρου, μέσω της Διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας.

Ειλικρινά ελπίζω να μην ονειρεύονται κάποιοι πως βρήκαν τον έξυπνο τρόπο για να Κρατικοποιήσουν την Τράπεζα Κύπρου με πλάγιο τρόπο.
Λευκωσία, 31 Ιουλίου 2013