Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ: Ίσως ο σοφός άνδρας του ποδοσφαίρου;

Στη διαδικτυακή κοινότητα BuzzFeeD, όπου δημοσιεύονται απόψεις διαφόρων μελών της σε σχέση με θέματα της επικαιρότητας, δημοσιεύθηκε πρόσφατα άρθρο με τίτλο «Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ: Ίσως ο σοφός άνδρας του ποδοσφαίρου;».

Στο εν λόγω άρθρο, ο συγγραφέας εγκωμιάζει τις επιχειρηματικές επιλογές του Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, τόσο ως Προέδρου της AS Monaco, όσο και ως επιτυχημένου businessman στον τομέα των ακινήτων, της καλής τέχνης και της παραγωγής ποτάσας. Ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού, γνωστός για τις στενές σχέσεις που διατηρεί και με τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, παρουσιάζεται λίγο πολύ ως ο σοφός άνδρας στον τομέα των επιχειρήσεων, τίτλος που του αποδίδεται δικαίως, καθώς τόλμησε, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, πολλές φορές να κινηθεί αντίθετα στο ρεύμα, υλοποιώντας αποφάσεις που στην τελική επιβεβαίωσαν την κρίση του. 

Όπως αναφέρει το άρθρο, είναι πάντοτε δύσκολο να πάει κανείς αντίθετα στη φορά των πραγμάτων: χρειάζεται κουράγιο και ένα όραμα, αλλά κάποιες φορές είναι απλώς η έξυπνη κίνηση που πρέπει να γίνει. Την ώρα που κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ευρώπης δαπανούν δισεκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφικές συμφωνίες, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ ξεχωρίζει, κλείνοντας εκπληκτικές συμφωνίες και ακολουθώντας μια πολύ διαφορετική προσέγγιση.

Ο Πρόεδρος της AS Monaco, συνεχίζει, έχει πραγματοποιήσει κάποιες πολύ έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις στη φετινή αγορά: πώλησε το αστέρι του Παγκόσμιου Κυπέλου, James Rodrigues στη Real Madrid για 90 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 100% απόδοση των 45 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η Monaco το 2013 για να αποκτήσει τον παίκτη που ήταν τότε πολύ λιγότερο γνωστός.

Επιπλέον, όπως συμπληρώνει το άρθρο, διαπραγματεύτηκε συμφωνία ύψους 10 εκατ. ευρώ για δανεισμό του Radamel Falcao στη Manchester United κατά τη φετινή σεζόν, η οποία προϋπέθετε, φυσικά, την κάλυψη του μισθού του Falcao από τον αγγλικό σύλλογο. Όχι άσχημα για έναν παίκτη ο οποίος έχει υποφέρει από ουκ ολίγους δεινούς τραυματισμούς, σχολιάζει. Ο συγγραφέας σημειώνει στο σημείο αυτό ότι επιπρόσθετο ποσό των 55 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί από την United σε περίπτωση που αξιοποιήσει την επιλογή που διαθέτει να αγοράσει τον παίκτη.

Σύμφωνα με το άρθρο λοιπόν, ο Ριμπολόβλεβ έχει διαμορφώσει μια στρατηγική για να μεταμορφώσει τη Monaco σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης, χωρίς όμως να δαπανά χρήματα αδιακρίτως. Επιθυμεί να πετύχει το στόχο του βασιζόμενος σε μια βιώσιμη οικονομική βάση. Το δικό του όραμα, διευκρινίζει, είναι μακροπρόθεσμο και βασίζεται στο στήσιμο της Monaco ως διεθνούς brand.

Αναπτύσσοντας, δηλαδή, το απόθεμα του συλλόγου σε νέους, για το οποίο η Monaco φημίζεται, και κινητοποιώντας το πάθος για παιχνίδι στο Πριγκιπάτο. Μια τέτοια προσέγγιση, βέβαια, δε θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη για έναν διεθνή επιχειρηματία που διαθέτει επιδόσεις επιτυχών επενδύσεων σε κάθε του εγχείρημα. Όπως διευκρινίζει το άρθρο, οι επενδύσεις της οικογένειάς του σε φημισμένα ακίνητα στο Μανχάταν, το Παλμ Μπιτς και το Μονακό υπήρξαν καταλύτης στη διαμόρφωση τάσης για γρήγορες και πραγματικές αυξήσεις αξίας σε όλες αυτές τις αγορές ακινήτων, ενώ και το ένστικτο του που τον οδηγεί σε επιτυχημένες επενδύσεις σε έργα τέχνης έχει επίσης καταγραφεί στα δεδομένα.

Το άρθρο επίσης εστιάζει στην επιτυχημένη ιστορία του εργοστασίου παραγωγής ποτάσας Uralkali, που επάξια προσέδωσε στο όνομα Ριμπολόβλεβ παγκόσμια φήμη. Συνδυάζοντας μεταξύ τους τα ανόμοια τμήματα της σοβιετικού τύπου εταιρείας, δημιούργησε έναν διεθνή γίγαντα, ο οποίος ενεγράφη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μέσω μιας από τις πιο επιτυχημένες διαδικασίες αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO), συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία αξίας δισεκατομμυρίων για τους επενδυτές σε βάθος χρόνου, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, ο συγγραφέας σχολιάζει επί λέξη: «Εν τω μέσω λοιπόν της μεταγραφικής ταραχής που επικρατεί στο σημερινό ποδοσφαιρικό τοπίο, φοβού αυτόν που τολμάει να πάει αντίθετα στο ρεύμα! Ίσως να γνωρίζει κάτι που οι υπόλοιποι αγνοούν».