Νικόλας: Απαιτούμε από τη Κυβέρνηση να κατατεθούν στη Βουλή διαφανή κριτήρια για υπηκοότητες

Απαιτούμε από τη Κυβέρνηση να κατατεθούν στη Βουλή διαφανή κριτήρια για υπηκοότητες, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Αυτούσια η δήλωση:

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή, τους κανονισμούς, που θα περιλαμβάνουν τα αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, μέσα από τα οποία θα εκχωρούνται υπηκοότητες

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι, ως Δημοκρατικό Κόμμα, δεν θέλουμε να δούμε απλά μικρές διαδικαστικές διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά τη διαδικασία εκχώρησης υπηκοοτήτων.

Συμφωνούμε ότι είναι ένα πρόγραμμα, που πρέπει να προχωρήσει, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Όμως, εμείς έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η οποία προνοεί και απαιτεί, όπως η κυβέρνηση παρουσιάσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, σχετικούς κανονισμούς, που θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αυτοί οι κανονισμοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, μέσα από τα οποία θα εκχωρούνται αυτές οι υπηκοότητες.

Απαιτούμε αυτοί οι κανονισμοί να κατατεθούν στη Βουλή, έτσι ώστε να έχουμε χρόνο στη διάθεση μας, για να τους εξετάσουμε και τους ψηφίσουμε πριν την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας.

Πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι το πρόγραμμα, ναι μεν πρέπει να συνεχίσει, γιατί βοηθά την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, αλλά η αμαύρωση του ονόματος της Κύπρου στο εξωτερικό, πρέπει να σταματήσει.

Γιατί, κακοθελητές, χρησιμοποιούν τα περιστατικά διαφθοράς και διαπλοκής, ως στοιχεία που πλήττουν την αξιοπιστία και το κύρος των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φυσικά και θα πρέπει να ανακληθούν οι υπηκοότητες, που έχουν δοθεί, είτε στη βάση λανθασμένων πληροφοριών, είτε για την προώθηση απάτης, όπως έγινε τουλάχιστον σε μία από τις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Φυσικά πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες, για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτά τα στοιχεία είναι αληθή, αλλά εάν διαπιστωθεί ότι οι υπηκοότητες είχαν δοθεί, έτσι ώστε συγκεκριμένα άτομα να ξεφύγουν από νομικές και ποινικές διαδικασίες στο εξωτερικό, τότε αυτός είναι ακόμα ένας λόγος, γιατί η ανάκληση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Καταλήγοντας, θέλω να πω, ότι εάν υπήρξαν προειδοποιήσεις από αρμόδιες υπηρεσίες και αυτές αγνοήθηκαν, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες και θα πρέπει να επιζητηθεί αυτή η ευθύνη στα άτομα που επέλεξαν να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις.