Νικητής των εκλογών ο Μπάρακ Ομπάμα

Τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο κατοχύρωσε ο Μπάρακ Ομπάμα μετά και την επίσημη αναγγελία της εκλογής του στην προεδρία των ΗΠΑ, έχοντας εξασφαλίσει περισσότερες απο 270 εκλεκτορικές ψήφους, που ήταν απαραίτητες για την εκλογή του.

Με ευχαριστίες άνοιξε την νικητήρια ομιλία του ο Μπάρακ Ομπάμα τόσο προς τη γυναίκα του Μισέλ, όσο και προς τον συνεργάτη του και αντιπρόεδρο Τζό Μπάιντεν.

Με σύνολο 290 εκλέκτορες, έναντι 203 του Μίτ Ρόμνει, ο Μπάρακ Ομπάμα εξασφάλισε τη θέση του στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών πήρε με το μέρος του 20 Πολιτείες, ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών 23, ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει τις Πολιτείες κλειδί για την ανάληψη της προεδρίας.

“Δεν θα ήμουν ο άνδρας που είμαι αν αυτή η γυναίκα δεν είχε δεχθεί να με παντρευτεί πριν απο 20 χρόνια. Μισέλ ποτέ δεν ήμουν πιο ερωτευμένος μαζί σου απ’ όσο είμαι σήμερα.” δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του, ενώ λίγο νωρίτερα έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter “Αυτό έγινε χάρη σε σας. Σας Ευχαριστώ”.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά για τη χώρα, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά “έχουμε δουλειά ακόμη μπροστά μας” και πρόσθεσε πως “η οικονομία ανακάμπτει, μετά απο μια δεκαετία πολέμου που φτάνει τώρα στο τέλος της” .

Ο Μιτ Ρόμνει είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάρακ Ομπάμα για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και παραδέχτηκε την ήττα του.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
 
ΟΜΠΑΜΑ
 
Καλιφόρνια 55
 
Κονέκτικατ 7
 
Περιοχή της Κολούμπια 3
 
Ντέλαγουερ 3
 
Χαβάη 4
 
Ιλινόι 20
 
Αϊόβα 6
 
Κολοράντο 9
 
Μέιν 4
 
Μέριλαντ 10
 
Μασαχουσέτη 11
 
Μίσιγκαν 16
 
Μινεσότα 10
 
Νιου Τζέρσι 14
 
Νιου Χαμσάιρ 4
 
Νέα Υόρκη 29
 
Νέο Μεξικό 5
 
Νεβάδα 6
 
Οχάιο 18
 
Πενσιλβάνια 20
 
Ροντ ‘Αιλαντ 4
 
Βερμόντ 3
 
Ουάσινγκτον 12
 
Ουισκόνσιν 10
 

ΡΟΜΝΕΙ
 
Αλαμπάμα 9
 
Αρκανσο 6
 
Αριζόνα 11
 
Βόρεια Καρολίνα 15
 
Νότια Καρολίνα 9
 
Βόρεια Ντακοτα 3
 
Νότια Ντακότα 3
 
Τζόρτζια 16
 
Αινταχο 4
 
Ιντιάνα 11
 
Κάνσας 6
 
Κεντάκι 8
 
Λουιζιάνα 8
 
Μισισίπι 6
 
Μισούρι 10
 
Μοντάνα 3
 
Νεμπράσκα 5
 
Οκλαχόμα 7
 
Ορεγκον 7
 
Τενεσί 11
 
Τέξας 38
 
Γιούτα 6
 
Δυτική Βιρτζίνια 5
 
Ουαιόμινγκ 3