Νεοφύτου: Είμαι απόλυτα σύμφωνος με την τακτική των Ηνωμένων Εθνών

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας πως “ακούγεται το επιχείρημα ότι από την στιγμή που δεν έχει επιρριφθεί ευθύνη στην τουρκική πλευρά, άρα έχει ευθύνη η δική μας πλευρά. Να το αντιστρέψω. Αφού δεν έχει επιρριφθεί ευθύνη στην δική μας πλευρά άρα φταίει η τουρκική. Γιατί να μην ισχύει το δεύτερο; Εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής. Αυτά είναι λογοπαίγνια”.

Παράλληλα ανέφερε ότι “έχουμε μια έκθεση η οποία θα δημοσιοποιηθεί επισήμως σε μερικές μέρες. Χρειάζεται με πάρα μα πάρα πολύ προσοχή να την μελετήσουμε. Γιατί δεν είναι αρκετό τι εμείς ή η οποιαδήποτε πλευρά στην Κύπρο, είτε είναι η αριστερά ή είναι το κέντρο ή κυβέρνηση, πιστεύουμε, αλλά πρέπει να δούμε με πολύ σοβαρότητα ποια είναι η αντίληψη του διεθνούς παράγοντα, έστω και αν όλοι μας ή κάποιοι από εμάς διαφωνούμε”.

“Από κει και πέρα πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα. Εν γνώσει μας ότι ο Γενικός Γραμματέας το ξεκαθάρισε από την Γενεύη, το επανέλαβε και στο Κρανς Μοντανά, στις 30 Ιουνίου με την άφιξη του, ότι «δεν είμαι εδώ», είπε ο κ. Γκιουτέρες, «σε μια προσπάθεια για να επιρρίψω ευθύνες. Και να μην βρεθεί λύση του κυπριακού θα προσπαθήσουμε να αφήσουμε το παράθυρο ανοικτό». Αυτή ήταν η δήλωση του Γ.Γ. με την άφιξη του στις 30 Ιουνίου” συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου.

“Αν με ρωτάτε αν συμφωνώ με αυτή την τακτική των Η.Ε. θα σας πω αβίαστα, συμφωνώ απόλυτα. Γιατί στόχος μας δεν είναι η επίρριψη ευθυνών αλλά να κρατηθεί το παράθυρο ελπίδας για λύση του κυπριακού. Άρα η τακτική που ακολουθούν τα Η.Ε. κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Η επόμενη μέρα. Παρά την θέληση του Προέδρου Αναστασιάδη να επαναρχίσει ο διάλογος, η άλλη πλευρά δηλώνει ότι δεν είναι προτεραιότητα της τώρα γιατί έχει άλλα ζητήματα, είναι το δημοψήφισμα στο Κουρδικό Ιράκ, είναι τα προβλήματα στην Συρία, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση” είπε.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι “πρέπει να προσπαθήσουμε, αυτή την περίοδο που δεν διεξάγεται διάλογος, σε αυτό που αφορά εμάς, είναι να προσπαθήσουμε να καλυτερεύσει το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Άρα είναι πανέτοιμη η δική μας πλευρά για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα βελτιώσουν το κλίμα αλλά και θα ξαναδημιουργήσουν αισιοδοξία στο σύνολο των πολιτών, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων”.

“Γι αυτό, ενέργειες όπως μετά από δεκαετίες, μετά από 43 χρόνια, η επιβολή δασμών από το ψευδοκράτος στα προϊόντα που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους, όχι μόνο δεν είναι ενέργεια που βελτιώνει αλλά δηλητηριάζει περισσότερο το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων” συνέχισε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν από δική μας πλευρά να εφαρμοστούν και να δημιουργήσουν αυτό το κλίμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησ λέγοντας πως “πιστεύω ότι πρέπει και με την βοήθεια των Η.Ε., οι τεχνικές επιτροπές, ακόμη και σε ανώτερο επίπεδο, να γίνονται κάποιες επαφές, κάποιες διαβουλεύσεις και να μπουν κάποια ζητήματα που αφορούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα βελτιώσουν το κλίμα. Γνωρίζω τις δυσκολίες, πατάω στο έδαφος, δεν πετάω στα σύννεφα αλλά εμείς πρέπει να προσπαθούμε”.