Να προωθηθούν οι σχολικοί και κοινωνικοί λαχανόκηποι

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει τη δεκτικότητα που παρουσιάζει η πολιτεία και η κοινωνία στις πάγιες προτάσεις του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τους σχολικούς και δημοτικούς λαχανόκηπους.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αντιμετωπίζουμε το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας με την υποστήριξη της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας. Ιωάννας Παναγιώτου και με την πρωτοβουλία των εταιρειών Premier Shukuroglou Cyprus  Ltd και Φυτώρια Σολωμού, για δημιουργία 100 σχολικών λαχανόκηπων.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει εισηγηθεί στον Υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Κενεβέζο τη δυναμική επέκταση του προγράμματος σε ΟΛΑ τα σχολεία με αξιοποίηση της προσφοράς και άλλων φορέων του ιδιωτικού τομέα. Επίσης ζητήσαμε να δημιουργηθούν και σχολικοί κήποι με οπωροφόρα δέντρα.

Παράλληλα το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών προτείνει και στους Δήμους και άλλους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη δημιουργία δημοτικών λαχανόκηπων. Ήδη με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας. Ιωάννας Παναγιώτου, προχωρεί το πρόγραμμα των κοινωνικών λαχανόκηπων στην Ταμασό, Λάρνακα, Γεροσκήπου και Γέρι.

Βασικό στοιχείο της προσπάθειας αυτής είναι να γίνεται η καλλιέργεια των λαχανικών και φρούτων χωρίς τη χρήση χημικών παρασκευασμάτων ώστε να παράγονται φυσικά και οργανικά προϊόντα. Έτσι οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι θα ξαναβρούν το δρόμο της φύσης ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιηθούν βασικές διατροφικές ανάγκες πολλών ανθρώπων με φθηνά και υγιεινά προϊόντα.