Να επιμετρήσει ο καθένας την ευθύνη και τις συνέπειες

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης,  απαντώντας στα ζητήματα που έθεσαν Βουλευτές, της επιτροπής οικονομικών και εσωτερικών, υπέδειξε ότι το όλο ζήτημα είναι «εξόχως πολιτικό», όπως το λέει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σχετική επιστολή του προς τη Βουλή, και μάλιστα στην πρώτη παράγραφο, όπου αναφέρει πως «ύστερα από εμπεριστατωμένη και ενδελεχή μελέτη των νομοθετημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική επί του θέματος γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, το γεγονός ότι τα συμφέροντα των δανειοληπτών ούτως ή άλλως καλύπτονται … αλλά και μη παραγνωρίζοντας το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον…».

Εξήγησε πως εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία, αναφέροντας πως αν είχε κάτι να προσθέσει είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο και σε σχέση με το πώς ο καθένας αντιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή το δημόσιο συμφέρον. «Πώς αξιολογεί ο καθένας μας την ανάγκη που εξακολουθεί, κατά την άποψη της Κυβέρνησης, να υφίσταται, για χρηματοδοτική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τρόικα», συμπλήρωσε.

«Βεβαίως και είναι πολιτικό το ζήτημα, δεν κρύβεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πίσω από το δάκτυλο του, παραθέτει και μια σειρά από νομικά ζητήματα, υπενθυμίζει τη συμβατική υποχρέωση να λαμβάνεται και η γνώμη της ΕΚΤ αλλά πάνω απ` όλα είναι ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, εθνικού συμφέροντος θα πρόσθετα», δήλωσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε στη συνέχεια πως η χώρα μας οδηγήθηκε λόγω λαθών, παραλείψεων, στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, υπενθυμίζοντας πως όταν εξαντλήσαμε και τις εφεδρείες, ζητήσαμε στήριξη από την Τρόικα, ένα θεσμό που είχε δημιουργηθεί ενωρίτερα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και χρηματοδοτεί κράτη μέλη που δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά με όρους και προϋποθέσεις και με μια θεσμοθετημένη διαδικασία που την είδαμε να εφαρμόζεται σε πλήρη λεπτομέρεια και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως είναι κατάντημα να έχει οδηγηθεί η Κύπρος σε αυτή την κατάσταση και να χρειάζεται χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ για να επιβιώσει. «Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος με αυτή την πραγματικότητα, είναι όμως η πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε, η πραγματικότητα από την οποία προσπαθούμε να απαλλαγούμε μια ώρα νωρίτερα και γι` αυτό προγραμματίζουμε, υλοποιούμε κινήσεις, οι οποίες σιγά σιγά περιορίζουν την εξάρτηση της Κύπρου από την Τρόικα και την ανάγκη να δεχόμαστε όρους και προϋποθέσεις για να συνεχίσει η χρηματοδότηση», είπε.

Εξήγησε πως γι` αυτό και η Κυβέρνηση ακολουθεί μια πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, γι` αυτό περιορίζει τα ελλείμματα, γι` αυτό προσπαθεί να εξασφαλίσει αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, γι` αυτό προγραμμάτισε και την πρώτη έξοδο στις αγορές, υπέδειξε ωστόσο την ίδια στιγμή πως παρά την πρόοδο, η χώρα εξακολουθεί να έχει ανάγκη αυτή τη χρηματοδότηση. «Αν υπάρχει διαφορετική άποψη, αν θεωρούμε δηλαδή ότι πλέον δεν χρειαζόμαστε την Τρόικα, αυτό θα ερμηνευόταν και ως μια τεράστια αναγνώριση της επιτυχίας της Κυβέρνησης και μάλιστα σε βαθμό που ούτε η ίδια η Κυβέρνηση θα ισχυριζόταν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως παρά την πρόοδο η Κυβέρνηση δεν ισχυρίζεται ότι τα έχει καταφέρει τόσο νωρίς, την ίδια ώρα όμως ανέφερε, πως σύντομα, «συντομότερα απ` ό,τι ήταν αναμενόμενο, θα βρεθούμε, εάν δεν εκτροχιαστούμε πλήρως, σε αυτή τη θέση».

Σημείωσε ακολούθως πως είναι δικαίωμα της Βουλής να μην συμφωνεί και να έχει διαφορετική άποψη και ερμηνεία για το πώς το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται και πως έτσι λειτουργεί μια Δημοκρατία, επανέλαβε ωστόσο πως αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ανέφερε τέλος πως κάποιες εισηγήσεις της Βουλής έγιναν αποδεκτές, υπέδειξε όμως ότι «δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι λειτουργούμε κάτω από καθεστώς, το οποίο επιβάλλει να συναινέσουν άλλες κυβερνήσεις, άλλα κοινοβούλια, άλλες επιτροπές οικονομικών κοινοβουλίων κρατών μελών για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση».

«Αν θα παραγνωρίσουμε πλήρως αυτό το δεδομένο είναι μια πολιτική απόφαση την οποία δικαιούμαστε να λάβουμε και να επιμετρήσει ο καθένας την ευθύνη και τις συνέπειες», σημείωσε.