«Νέο Σύνταγμα για νέα Τουρκία» προανήγγειλε ο Ερντογάν

Νέα συνταγματική αναθεώρηση -η οποία και θα του επιτρέψει να συγκεντρώσει στα χέρια του περισσότερες εξουσίες- προαναγγέλλει ο Ταγίπ Ερντογάν εφόσον εκλεγεί, ως είναι αναμενόμενο, στην προεδρία της Τουρκίας στις κάλπες του Αυγούστου.

«Η παλιά Τουρκία ανήκει στο παρελθόν» διακήρυξε ο Ερντογάν την Παρασκευή ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη, παραθέτοντας τις προτεραιότητές του έως το 2023 και την 100ή επέτειο της ίδρυσης της σύγχρονης Τουρκίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Η ομιλία σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 10ης Αυγούστου.

«Ένα νέο Σύνταγμα καθ’ οδόν προς μία νέα Τουρκία θα είναι μία από τις προτεραιότητές μας. Ένα νέο Σύνταγμα σημαίνει ένα νέο μέλλον» δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος στράφηκε στην προεδρία δεδομένου ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει νέα θητεία στην πρωθυπουργία της Τουρκίας.

Στην ομιλία του έθεσε τέσσερις προτεραιότητες εν όψει της 100ής επετείου από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους: Να καταγραφεί δημοκρατική πρόοδος, να γίνουν βήματα προς «ομαλοποίηση» της πολιτικής και της κοινωνίας, να βελτιωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες και να λάβει η Τουρκία θέση ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.

«Η παλιά Τουρκία ανήκει στο παρελθόν. Είναι τώρα μία χώρα όπου οι άνθρωποι δεν ξυπνούν καθημερινά φοβούμενοι άλλη μία κρίση, είναι μία χώρα όπου οι άνθρωποι έχουν ελπίδα για το μέλλον» δήλωσε ο Ερντογάν.

Οι Τούρκοι εκλέγουν για πρώτη φορά με την ψήφο τους τον πρόεδρο της χώρας σε ψηφοφορία που περιλαμβάνει δύο γύρους. Οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα είναι προγραμματισμένες για το επόμενο έτος.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν εύκολη νίκη του Ερντογάν, ο οποίος έχει καταστεί ακόμη πιο απολυταρχικός εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς που έχει πλήξει τον ίδιο και την ισλαμικών καταβολών κυβέρνησή του.