Ανοικτή επιστολή Α. Κυπριανού στο ΡΙΚ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού απέστειλε σήμερα ανοικτή επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:

Λευκωσία 12 Ιουλίου 2014

Πρόεδρο και Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ΡΙΚ

Κύριοι,

Λυπούμαι ειλικρινά γιατί υποχρεώνομαι να απευθύνω αυτή την ανοικτή επιστολή στα μέλη του Δ.Σ. του ΡΙΚ. Δυστυχώς όμως ο τρόπος που λειτουργεί η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, τον τελευταίο χρόνο, δεν μου αφήνει άλλη επιλογή.

Ο ρόλος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε ότι αφορά τον τομέα της ειδησεογραφίας είναι να ενημερώνει αντικειμενικά και ολοκληρωμένα το λαό. Αντί τούτου διαπιστώνουμε ότι τον τελευταίο χρόνο έχει μετατραπεί σε μέσο προπαγάνδας των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων και πολιτικής.

Θέλω να αναφερθώ στο γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης μας. Χτες ήταν η επέτειος της τραγικής έκρηξης στο Μαρί, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 συμπατριώτες μας. Δικαιολογημένα το ΡΙΚ το παρουσίασε ως πρώτη είδηση αφιερώνοντας του 20 λεπτά σχεδόν.

Αυτές τις μέρες είναι και οι επέτειοι των τραγικών γεγονότων του 1974 του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Δύο μαύρες επέτειοι που είχαν πολύ αρνητικότερες συνέπειες σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Κατοχή εδώ και 40 χρόνια, συρματοπλέγματα βαθιά χωμένα στο σώμα της πατρίδας μας, χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες κ.α. Χτες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ μιλούσε σε εκδήλωση Μνήμης και Τιμής των ηρώων του 1974 στα Λειβάδια, κοινότητα που επίσης θρηνεί ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους συνεπεία όχι ενός ατυχήματος, αλλά του εγκλήματος που οργανώθηκε και εκτελέστηκε ψυχρά και συνειδητά σε βάρος του λαού μας.

Το ΡΙΚ έλαμψε με την απουσία του από την εκδήλωση. Δεν ένοιωσε την ανάγκη να παρουσιάσει έστω για μερικά δευτερόλεπτα τη θέση του ΑΚΕΛ για το συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια είχε αρκετό χρόνο να παρουσιάσει τις απόψεις δημοσιογράφου, σε άλλες εκπομπές, που επιχειρεί να ανατρέψει την ιστορική αλήθεια του 1974. Με άλλα λόγια, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το τραγικό ατύχημα παρουσιάζεται ως «ιστορικό γεγονός» ενώ τα ιστορικά γεγονότα λίγο ακόμα και θα παρουσιάζονται ως «τραγικό ατύχημα».

Το ΑΚΕΛ στήριξε και στηρίζει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με συνέπεια και από θέση αρχής. Δεν απαιτεί ούτε ευνοϊκή ούτε άλλη μεταχείριση. Δεν πρόκειται όμως να αποδεχτεί τον εμπαιγμό του οποιουδήποτε, ούτε να μετατραπεί το ΡΙΚ σε κυβερνητικό κανάλι.

Ο κ. Τσαλακός και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι καλά να γνωρίζουν ότι το ποτήρι ξεχείλισε. Το ΑΚΕΛ πλέον θα κρίνει το ΡΙΚ, πολύ αυστηρά και με βάση την αντικειμενικότητα του. Αυτό θα καθορίσει τη θέση μας έναντι του Ιδρύματος όταν και εφόσον θα τεθούν ενώπιον μας ζητήματα που το αφορούν.

Άντρος Κυπριανού
Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ