Νέες τεχνολογίες αντιμετώπισης πασχόντων από άνοια ή Αλτσχάιμερ

Νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακά νευροεπιστημονικά πρότυπα, που θα τους επιτρέπουν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον, θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι πάσχοντες από άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ. Έτσι, θα μπορούν πλέον να δεχτούν μία εικονική επίσκεψη των οικείων τους ή ακόμη και να κάνουν οι ίδιοι ένα εικονικό ταξίδι με το ΚΤΕΛ, να τους επισκεφτεί ο γιατρός μέσα από την οθόνη του υπολογιστή.

Πρόκειται για νέα μοντέλα διαχείρισης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ που μπορούν να εφαρμοστούν πέρα από τη φαρμακευτική αντιμετώπιση. Τα μοντέλα αυτά θα παρουσιάσει ο νευρολόγος Κωνσταντίνος Πετσάνης στην επιστημονική κοινότητα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και στην επιστημονική ομάδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, αύριο 23 Μαΐου.

“Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η νόσος αντιμετωπίζεται μόνο κατά 20-30% με τα φάρμακα. Από ‘κει και πέρα, η αντιμετώπιση έχεινα κάνει με το περιβάλλον, δηλαδή με τους τρόπους επανένταξης των ασθενών στην κοινωνία, καθώς αυτοί δεν έχουν πλέον τα αισθητήρια που είχαν παλιά. Αντί να ‘ποτίζουμε’ τους ασθενείς με αντιψυχωσικά και αγχολυτικά, τα οποία – ιδίως κατά τους θερινούς μήνες – αυξάνουν την πιθανότητα των εγκεφαλικών, θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να προσαρμοστούν με το περιβάλλον.

Αυτή τη δυνατότητα μας την προσφέρουν τα εργαλεία της τεχνολογίας” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πετσάνης, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος, επιστημονικός σύμβουλος της υπό σύσταση Διεπιστημονικής Εταιρίας Κοινωνικών Εφαρμογών για την Άνοια.

Με τη χρήση ενός υπολογιστή τάμπλετ, όπως αναφέρει ο κ. Πετσάνης, μπορεί ένα γιατρός ή μία ομάδα γιατρών να πραγματοποιήσουν μία τηλεπίσκεψη στον ασθενή, με την προϋπόθεση βέβαια της ύπαρξης σχετικού εξοπλισμού (π.χ. κάμερα ή ειδικό κύκλωμα) στο χώρο όπου αυτός θα βρίσκεται.

Με τον ίδιο τρόπο μπορεί ο ασθενής να δεχτεί και μία τηλεπίσκεψη κάποιου συγγενούς ή φίλου του.