Ηλεκτρονικά η απονομή δικαιοσύνης

Την ηλεκτρονική διακυβέρνηση e-justice για επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Θα προωθηθεί άμεσα νομοσχέδιο για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και θα εκπονηθεί λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέπει την ηλεκτρονική απονομή δικαιοσύνης, ανέφερε, εξηγώντας ότι οι δικηγόροι θα μπορούν να καταχωρούν τις υποθέσεις τους και τις αγωγές μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, αντί να μεταβαίνουν στο Πρωτοκολλητείο του Δικαστηρίου, επικολλώντας χαρτόσημα.

“Θα εκπονηθεί άμεσα πρόγραμμα λογισμικό, το οποίο να επιτρέπει τη χρήση του διαδικτύου και την ηλεκτρονική απονομή της δικαιοσύνης, δηλαδή τη δυνατότητα να δούμε υποθέσεις να καταχωρούνται στο δικαστήριο από δικηγόρους χωρίς κατ` ανάγκη να πηγαίνουν στο Πρωτοκολλητείο και να καταθέτουν το έντυπο αγωγής, επικολλώντας σε αυτό τα γνωστά χαρτόσημα”, εξήγησε ο κ. Νικολάου.

Επίσης, πρόσθεσε πως οι διαδικασίες που ακολουθούνται στα δικαστήρια θα πρέπει να γίνονται στο εξής ηλεκτρονικά. “Με αυτό τον τρόπο”, είπε, “θα εξοικονομείται χρόνος και προσωπικό”.

Επιπλέον, ανέφερε ότι προωθείται η αυτόματη καταγραφή των πρακτικών των δικαστηρίων (στενοτύπηση), ένα σύστημα το οποίο έχει εφαρμοστεί στο Κακουργιοδικείο και τα αποτελέσματα του οποίου κρίνονται εξαιρετικά.

Παράλληλα, είπε, θα προωθηθεί άμεσα το μέτρο της δημιουργίας συγκρότησης Διοικητικού δικαστηρίου, το οποίο θα εκδικάζει πρωτόδικα όλες τις υποθέσεις, που αφορούν την αναθεωρητική δικαιοδοσία που σήμερα απασχολεί το Ανώτατο Δικαστήριο. “Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μια σημαντική αποσυμφόρηση των υποθέσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα επισπευσθεί η διαδικασία εκδίκασης όλων των εφέσεων. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέτρο συμπλήρωσης της εκδίκασης υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό, αλλά και προώθησης των υποθέσεων που αφορούν το Διοικητικό Δικαστήριο”, πρόσθεσε.