Νέες διαδηλώσεις στο Κάιρο, δικαίωμα να επέμβει ο στρατός έδωσε το υπουργικό συμβούλιο

Νέες διαδηλώσεις που προμηνύουν και νέες συγκρούσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στο Κάιρο έξω από το φρουρούμενο Προεδρικό Μέγαρο λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή των συνομιλιών με την αντιπολίτευση που ζήτησε ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι για να εκτονώσει την κρίση που προκάλεσε το διάταγμά του.

Αρκετές οργανώσεις της αντιπολίτευσης που μετέχουν στη διαδήλωση προειδοποίησαν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το κόμμα του Μόρσι, να μην επιτεθούν στους “ειρηνικούς” διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει κοντά στο προεδρικό Μέγαρο σε συνοικία του ανατολικού Καΐρου.

Η αντιπολίτευση δεν έχει σταματήσει τις διαδηλώσεις γύρω από το προεδρικό μέγαρο, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου και μελών της αντιπολίτευσης προκάλεσαν το θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό 350 την εβδομάδα αυτή.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Αl-Ahram γράφει ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι θα εξουσιοδοτήσει σύντομα τις ένοπλες δυνάμεις να βοηθήσουν την αστυνομία στο έργο της για την επιβολή της τάξης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα νομικό μέτρο που εξουσιοδοθεί τις ένοπλες δυνάμεις να βοηθήσουν στη “διατήρηση της ασφάλειας και την προστασία των ζωτικής σημασίας κρατικών οργανισμών” καθώς και να προχωρούν σε συλλήψεις, χωρίς να αναφέρει πότε εκδόθηκε το μέτρο αυτό.

Ο στρατός της Αιγύπτου κάλεσε σήμερα τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και προειδοποίησε ότι στην αντίθετη περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε ένα «σκοτεινό τούνελ», υπογράμμισε όμως ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού και μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση δεν έκανε καμία αναφορά στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, όμως επεσήμανε ότι η λύση στην πολιτική κρίση δεν θα πρέπει να είναι αντίθετη «στη νομιμότητα και τους κανόνες της δημοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι καθήκον του στρατού είναι να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα και να διασφαλίζει τους ζωτικής σημασίας κρατικούς θεσμούς.

«Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν συνείδηση της ευθύνης τους να προφυλάξουν τα υψηλά συμφέροντα της χώρας και να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν ζωτικής σημασίας στόχους, δημόσιους θεσμούς και τα συμφέροντα των αθώων πολιτών»,υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Οι ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος και ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί συμφωνία», επισημαίνει ο
αιγυπτιακός στρατός στην ανακοίνωσή του. «Το αντίθετο θα μας οδηγήσει σε ένα σκοτεινό τούνελ και θα καταλήξει σε καταστροφή.

Αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέψουμε». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Αιγύπτιοι είναι σε θέση να εκφράσουν τις απόψεις τους ειρηνικά «απέχοντας από οποιαδήποτε μορφή βίας».