Νέες αποκαλύψεις για το Μουντιάλ στο Κατάρ

Η βρετανική Sunday Times, προέβη σε νέες αποκαλύψεις οι οποίες αφορούν μυστικές πληρωμές σε αξιωματούχους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου FIFA από τον πρώην Πρόεδρο της Ομοσπονδίας του Κατάρ ώστε να εξασφαλίσει η χώρα τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Ο  Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ, πρώην αντιπρόεδρος της FIFA,  χρησιμοποίησε μυστικά κονδύλια ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δεκάδες περιπτώσεις χρηματισμού, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη «εκατοντάδες εκατομμύρια email, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και άλλα έγγραφα».

Ο Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ έχει αποκλειστεί διά βίου από το ποδόσφαιρο, καθώς κρίθηκε ένοχος για χρηματισμό αξιωματούχων στην προσπάθειά του να κερδίσει υποστήριξη στις εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της FIFA το 2011.

Ο βρετανικός Τύπος έχει κατά καιρούς διατυπώσει ερωτήματα σχετικά με το πώς ελήφθη η απόφαση να ανατεθεί το Μουντιάλ του 2022 σε μια μικρή χώρα χωρίς ποδοσφαιρική παράδοση και με υπερβολικά ψηλές για ποδόσφαιρο θερμοκρασίες το καλοκαίρι.

Οι καταγγελίες των Sunday Times αφορούν την περίοδο τουλάχιστον ένα έτος πριν από την ψηφοφορία για την ανάθεση της διοργάνωσης. Ο Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ φέρεται ότι πραγματοποιούσε απευθείας πληρωμές σε ποδοσφαιρικούς αξιωματούχους από την Αφρική, ώστε να εξαγοράσει την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα του Κατάρ. Έστω και αν οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν ψήφο στην τελική διαδικασία, στόχος του 65χρονου σήμερα Μπιν Χαμάμ ήταν να δημιουργήσει κλίμα υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας του, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Καταγγέλλεται επίσης μεταξύ άλλων ότι ο Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ πλήρωσε τα δικαστικά έξοδα ενός άλλου στελέχους της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, του εκπροσώπου της Ωκεανίας Ρέιναλντ Τεμάριι από την Ταϊτή.

Η επιτροπή διεκδίκησης της χώρας έχει αρνηθεί οποιανδήποτε κατηγορία περί χρηματισμού, υποστηρίζοντας ότι ο Μπιν Χαμάμ δεν είχε ποτέ κάποιον επίσημο ρόλο στη διεκδίκηση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος δεν έχει προβεί σε σχόλιο για τις νέες κατηγορίες σε βάρος του.

Οι καταγγελίες, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, που έχει μακρύ ιστορικό συγκρούσεων με τη FIFA, θα εντείνουν τις πιέσεις επί της Διεθνούς Ομοσπονδίας και του Προέδρου της, Σεπ Μπλάτερ, να επαναλάβει την ψηφοφορία για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και έρευνα της FIFA υπό τον νομικό Μάικλ Γκαρσία ακριβώς αναφορικά με καταγγελίες διαφθοράς ως προς τη διαδικασία ανάθεσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 (στη Ρωσία) και του 2022.