Νέα πρόταση Ρομπάι για να κάμψει τις “κόκκινες γραμμές” του προυπολογισμού

Οι αντιρρήσεις που προβάλλουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες- μέλη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ του 2014-2020, όπου πρωτοστατεί η Βρετανία, ανάγκασε τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ να προτείνει μια νέα συμβιβαστική πρόταση. Η πρόταση θα παρουσιαστεί κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυπριακή προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Ρόμπαϊ συγκάλεσε χθες το βράδυ τους υπουργούς, αρμόδιους για ευρωπαϊκές υποθέσεις, σε δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια του οποίου, καθένας τους είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει “τις κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησής του.

Η ομάδα των σκληρών παραμένει πάντως άκαμπτη και θεωρεί πως η πρόταση που υποβλήθηκε στα κράτη με περικοπές 75 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του 1,044 τρισεκατομμυρίου ευρώ που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι
“ανεπαρκής”.

“Η νέα πρόταση σίγουρα δεν πρέπει να είναι κατώτερη”, προειδοποίησε ο Φιλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ.

“Είναι ακόμη δυνατόν να γίνουν περικοπές στα ταμεία για τη συνοχή και τις αγροτικές αρωγές”, πρόσθεσε η σουηδέζα ομόλογός του Μπιργκίτα Όλσον.