Συμβιβαστική πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας για την τραπεζική ενοποίηση

Με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στο ECOFIN για την τραπεζική ενοποίηση και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , η Κυπριακή Προεδρία κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση.

Σύμφωνα με αυτή συστήνεται χαλάρωση της δέσμευσης στην εφαρμογή των αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας για όσες χώρες δεν μετέχουν στο ευρώ, ώστε να μπορεί να αρνηθεί να εφαρμόσει μια εντολή της ΕΚΤ χωρίς νομικές επιπτώσεις, παρά μόνο αναστολή της συμμετοχής της στη διαδικασία της τραπεζικής ενοποίησης ή αυτόβουλη αποχώρησή της. Γι΄αυτό και σύμφωνα με την Κυπριακή Προεδρία απαιτείται η σύσταση ενός μηχανισμού που θα αφορά τις χώρες εκτός Ευρωζώνης, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην τραπεζική ενοποίηση.

Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών εποπτείας του τραπεζικού τομέα, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να εξακολουθήσει να έχει την γενική εποπτεία. Την αύξηση των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών εποπτείας ζητούσε η Γερμανία.

Οι διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες προσπαθεί αν ξεπεράσει η Κυπριακή Προεδρία, προέρχονται κυρίως από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, καθώς και χωρών που δεν μετέχουν στο ευρώ όπως η Σουηδία, Δανία, Πολωνία.