Ελλάδα:Αντιφασιστική ομάδα καθηγητών σε σχολεία στην Κρήτη

Καθηγητές στο Ρέθυμνο της Κρήτης παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα τραμπουκισμού και φασισμού, καθώς παρατηρείται έξαρση των φαινομένων το τελευταίο διάστημα.

Το αποκορύφωμα ήταν η δολοφονική επίθεση σε Ινδούς στο Σφακάκι, από πέντε νεαρούς ηλικίας 15 – 19 ετών, ανάμεσα τους και δύο μαθητές. Έχουν, όμως, πυκνώσει και οι τραμπουκισμοί από μέλη φασιστικής συμμορίας απέναντι σε μεμονωμένα άτομα γνωστά για την αντιφασιστική τους δράση, καταγγέλλουν οι καθηγητές. Παράλληλα, μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν σε αντιφασίστες μέσα και έξω από σχολεία της πόλης», επισημαίνει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

Επειδή η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα είναι επικίνδυνη, λένε οι καθηγητές, συγκρότησαν  αντιφασιστική ομάδα καθηγητών στα σχολεία του νομού.  «…Η αντίσταση είναι επιβεβλημένη, όχι απλά καταδικάζοντας τα φαινόμενα, αλλά με πιο δυναμικό τρόπο, που θα ξεσκεπάζει την προπαγάνδα, τη διαφθορά των συνειδήσεων, την εξαπάτηση, την υποκρισία των ομάδων αυτών.Ειδικά η νεολαία δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του “ριζοσπαστικού και αντισυστημικού” μανδύα που φοράει ο φασισμός… χρέος μας είναι, ως εκπαιδευτικοί, να συμβάλουμε με κάθε μέσο ώστε οι επόμενες γενιές να δημιουργήσουν αντισώματα απέναντι σε τέτοια φαινόμενα ολοκληρωτισμού, βίας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως ενεργοί πολίτες αυτής της κοινωνίας και με πλήρη επίγνωση του παιδαγωγικού μας ρόλου ως δασκάλων, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, ειδικά όταν αυτά έχουν συχνά ως αποδέκτες και τους μαθητές μας, είτε ως θύματα είτε ως θύτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Ανδρέας Ταξάκης κάνει λόγο για την ανησυχία που επικρατεί σε ορισμένα σχολεία του νομού λόγω των κρουσμάτων βίας που έχουν εκδηλωθεί, το μοίρασμα φυλλαδίων σε μαθητές -από συνομήλικους συμμαθητές τους- σχετικά με ακροδεξιές οργανώσεις αλλά και τις συρράξεις που έχουν καταγραφεί και μάλιστα με αγριότητα που δεν είναι συνηθισμένη για το Ρέθυμνο.