Μπερντ Ρίξινγκερ: Η Ελλάδα χρειάζεται απευθείας χρήματα

“Θα ήθελα να είχα ακούσει από την κ. Μέρκελ ότι ναι, θα δώσουμε πιστώσεις στην Ελλάδα, εφόσον όμως και εσείς αποφασίσετε να φορολογήσετε πιο αυστηρά τους εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους στην χώρα σας» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη real.gr o Μπέρντ Ρίξινγκερ, πρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke, ο οποίος διαδήλωνε χθες στην Αθήνα μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του γερμανικού κόμματος απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το μήνυμα που θα έπρεπε να μεταφέρει η Άγκελα Μέρκελ ερχόμενη στην Αθήνα, τόνισε πως “Οι θέσεις της Αριστεράς – γιατί βεβαίως θα ήταν μεγάλη κατάπληξη αν ακούγαμε την Μέρκελ να μεταφέρει τις θέσεις αυτές – είναι καταρχήν ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία απομείωση του χρέους της, χρειάζεται επίσης ρύθμιση του τραπεζικού τομέα, θα πρέπει να εκτοπίσει την κερδοσκοπία των αγορών, θα πρέπει επίσης να αναπτύξει ένα μοντέλο όπου θα κληθούν οι πλούσιοι να πληρώσουν για την κρίση. ”

Και συμπλήρωσε πως” Επίσης, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα να βγει από αυτή την παγίδα των επιτοκίων, τα οποία καλείται να πληρώνει και τα οποία τελικά μόνο τις τράπεζες βοηθούν να πλουτίζουν περισσότερο. Να δοθούν με άλλα λόγια απευθείας πιστώσεις στην Ελλάδα, χωρίς να περνούν μέσα από τους διαδρόμους των τραπεζών και να τις πλουτίζουν.”

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει περίπτωση επιστροφής των χωρών στα εθνικά τους νομίσματα, αλλά και για τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο, ο Μ.Ρίξινγκερ είπε “Νομίζω ότι δεν υπάρχει ένας δρόμος που να πρέπει να μας οδηγήσει πίσω στα εθνικά νομίσματα. Και για την Ελλάδα και για την Γερμανία αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Στην Ελλάδα αυτό θα οδηγούσε σε μία ανθρωπιστική καταστροφή, γιατί δεν θα υπήρχε δυνατότητα για εισαγωγές τροφίμων, καθότι θα υπήρχε μία σημαντική υποτίμηση του νομίσματος. Στην Γερμανία, θα είχαμε την αντίστροφη αρνητική εξέλιξη, όπου θα είχαμε μία υπερτίμηση του νομίσματος κατά 50%-60% και αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη βιομηχανία και για τις θέσεις εργασίας.

Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι θα πρέπει να βλέπουμε τη λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα μέσα από την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.”