Με εσωτερικές διαρροές και στήριξη της δεξιάς ψηφίστηκε στη Γαλλία το ΔΣΣ

Ήττα του προέδρου Ολάντ θεωρείται η χθεσινή καταψήφιση 20 βουλευτών του κόμματος του, του Δημοσιονομικού Συμφώνου  Σταθερότητας που εγκρίθηκε ωστόσο από το γαλλικό κοινοβούλιο με τη στήριξη του δεξιού κόμματος UMP.

Με 477 ψήφους υπέρ, 70 κατά, 21 αποχές και 9 απόντες βουλευτές, εγκρίθηκε και από τη Γαλλική Βουλή το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας δηλαδή το σύμφωνο που υποχρεώνει όσες χώρες της Ευρωζώνης το αποδεχτούν να έχουν έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 3%, ετησίως. Πρόκειται για το σύμφωνο που ο Φρανσουά Ολάντ είχε προεκλογικά δεσμευτεί ότι δεν θα δεχτεί παρά μόνο αν συμπληρωθεί με συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης.

Το Σύμφωνο ψηφίστηκε κυρίως από βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος και της μείζονος αντιπολίτευσης του UMP, αν και είχαν διαρροές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, 264 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 20 κατά και 9 απείχαν.

Από τους Πράσινους 12 ψήφισαν κατά, 3 υπέρ και 2 απείχαν ενώ από το λεγόμενο Μέτωπο της Αριστεράς καταψήφισαν και οι 10 βουλευτές του σπέρνοντας, ωστόσο τις γνωστές αυταπάτες περί «βελτίωσης» της κατάστασης μέσα στην ΕΕ και χωρίς ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου.

Υπέρ του Συμφώνου ψήφισαν από την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα – UMP 167 βουλευτές, 17 ψήφισαν κατά και 6 απείχαν,  από τα κόμματα του Κέντρου 28 ψήφισαν υπέρ, 1 κατά και 1 απείχε και από τους ανεξάρτητους βουλευτές, επτά – οι δύο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου – ψήφισαν κατά. Η συζήτηση αρχίζει σήμερα στη Γερουσία.

Δαδηλώσεις κατά του Συμφώνου

Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση, η CGT, διοργάνωνε στάση εργασίας και συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις απευθυνόμενη κυρίως στους εργαζόμενους στη βαριά βιομηχανία. Βασικό αίτημα, η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος εργαζόμενοι της εταιρείας φυσικού αερίου – EDF -, στα νοσοκομεία, στα κρατικά και ιδιωτικά ναυπηγεία, λιμενεργάτες και ναυτεργάτες, εργαζόμενοι σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες κυρίως ιδιωτικές όπως η Doux, Technicolor, Sanofis και στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στις πιο σκληρά πληγείσες βιομηχανίες: στην
αυτοκινητοβιομηχανία της PSA Peugeot Citroen που σχεδιάζει μείωση κατά χιλιάδες των θέσεων εργασίας και στην μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως, στην ArcelorMittal, που ανακοίνωσε μετά από έξι μήνες ότι κλείνει για τον ίδιο λόγο τις υψικαμίνους της στην πόλη Φλοράνζ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μασσαλία, Λυών, Τουλούζη, Μπορντό, Ρεν, Επινάλ, Μπεζανσόν, Χάβρη και στο Παρίσι όπου σημειώθηκαν επεισόδια και έγινε χρήση χημικών από τις δυνάμεις καταστολής όταν διαδηλωτές -εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας προσπάθησαν να εισέλθουν στη παγκόσμια έκθεση αυτοκινήτου.