Μπαρόζο: H ΕΕ χρειάζεται δημοκρατική νομιμότητα, αλλιώς θα αποτύχει

Η οικονομική κρίση και ο διακυβερνητικός τρόπος λειτουργίας της ΕΕ απομακρύνει τους πολίτες από την ευρωπαϊκή ιδέα, επισήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια πιο δημοκρατική στη λειτουργία ΕΕ, διαφορετικά, όπως είπε, η Ευρώπη θα αποτύχει.

Η οικονομική ενσωμάτωση της ΕΕ και κυρίως της Ευρωζώνης προϋποθέτει και την αλλαγή της μεθόδου λειτουργίας της, η οποία βασίζεται σήμερα στη διακυβερνητική διαδικασία, τόνισε ο κ. Μπαρόζο στη διάρκεια διάσκεψης για την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Για να στηρίξουν οι πολίτες της Ευρώπη, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε η λειτουργία της ΕΕ και της Ευρωζώνης να βασίζεται στο δημοκρατικό διάλογο με τη συμμετοχή και των πολιτών όσο κι αν είναι δύσκολο να εξηγήσουμε τις αντιλαϊκές αποφάσεις που μερικές φορές λαμβάνουμε σε περιόδους κρίσης όπως η τωρινή, τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος σε μια δημοκρατία.

Η Ευρώπη είτε θα γίνει πιο δημοκρατική στη λειτουργία της είτε θα αποτύχει, είπε, καλώντας τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την παθητική στάση έναντι των ευρωσκεπτικιστών και των ευρωφοβικών και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.