Σε αιμορραγικό σοκ οφείλεται ο θάνατος του μικρού Αίαντα Λοΐζου

Σε αιμορραγικό σοκ συνεπεία διατομής των αγγείων του λαιμού οφείλεται ο θάνατος του Αίαντα Λοΐζου, πεντέμισι χρόνων από το Λυθροδόντα, που έχασε χθες την ζωή του μετά από επίθεση που δέχθηκε από σκύλο ράτσας «Ακίτα» ενώ βρισκόταν σε φιλικό σπίτι του πατέρα του στην Σκαρίνου.

Αυτό αποφάνθηκε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους ο οποίος διενήργησε σήμερα στο Νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, την νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού του μικρού αγοριού

Στις δηλώσεις του ο κ. Σοφοκλέους είπε πως «ο θάνατος του μικρού προήλθε από αιμορραγικό σοκ συνεπεία διατομής των αγγείων του λαιμού» ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν μπορεί να ξέρει την ακριβή ώρα του θανάτου του μικρού Αίαντα.

Σε ερώτηση κατά πόσον ο μικρός θα μπορούσε να σωθεί ο κ. Σοφοκλέους απάντησε «με την διατομή της καρωτίδας όχι» και πρόσθεσε πως εξ αιτίας της διατομής είχε ακατάσχετη αιμορραγία. Είπε ακόμα ότι ο Αίαντας φέρει βαθιές και σοβαρότατες δαγκωματιές και σε άλλα σημεία του σώματος του όπως στο κεφάλι, στην πλάτη και στο δεξί χέρι.

Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό συμβάν σημειώθηκε χθες γύρω στη 13.30 το μεσημέρι ενώ το μικρό αγοράκι βρισκόταν με την οικογένεια του σε κατοικία φιλικού τους προσώπου στο χωριό Σκαρίνου για να περάσουν μαζί τη Δευτέρα του Πάσχα. Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται από την Αστυνομία φαίνεται ότι σκύλος ράτσας «Ακίτα» επιτέθηκε στο μικρό και τον δάγκωσε στο λαιμό.

Αμέσως ο πατέρας του παιδιού και ο ιδιοκτήτης του σκύλου μετέφεραν τον μικρό αρχικά στον αστυνομικό σταθμό Κοφίνου και στη συνέχεια με τη συνοδεία Αστυνομίας με ασθενοφόρο διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου ο επί καθήκοντι ιατρός διαπίστωσε ότι ήταν νεκρό.

Ο σκύλος θανατώθηκε από λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου που είναι αντισυνταγματάρχης και υπηρετεί μαζί με το πατέρα του μικρού Αίαντα στην 1η Μεραρχία στη Λάρνακα, συνελήφθη από την Αστυνομία για αμελείς και απερίσκεπτες πράξεις, αφού ο σκύλος δεν ήταν δεμένος. Ωστόσο σήμερα το πρωί αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να προσαφθούν εναντίον του οποιεσδήποτε κατηγορίες.

Η κηδεία του Αίαντα Λοΐζου θα τελεστεί σήμερα στις 5 το απόγευμα από την Εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας στην Λάρνακα. Αντί στεφάνων η οικογένεια παρακάλεσε να γίνονται εισφορές στον ΠΑΣΥΚΑΦ όπου ο Αίαντας ήταν εθελοντής. Επίσης επιθυμία των γονιών του είναι όπως όλοι όσοι παρευρεθούν στην κηδεία να είναι ντυμένοι στα λευκά ενώ δεν θα δεχθούν συλλυπητήρια.

Ο Eκπρόσωπος Tύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Λάρνακα ανέφερε ότι «ο ιδιοκτήτης του σκύλου έχει απολυθεί και μέχρι τώρα δεν έχει κατηγορηθεί γραπτώς. Αυτό θα γίνει όταν θα ολοκληρωθούν οι καταθέσεις και γενικότερα οι ανακρίσεις».

Πρόσθεσε πως «έχοντας υπόψη ότι πρόκειται για ένα μοιραίο γεγονός για ότι έχει συμβεί, όμως από πλευράς της Αστυνομίας θα γίνουν όλες εκείνες οι έρευνες για μια τέτοια υπόθεση που είναι αρκετά σοβαρή. Στο τέλος αφού ξεκαθαρίσει η εικόνα με την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου, ο φάκελος θα υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία ακριβώς για να δούμε και τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα εμπλακεί και η στρατονομία δεδομένου ότι ο ιδιοκτήτης του σκύλου είναι στρατιωτικός, ο κ. Αγγελίδης απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως «εμείς θα διερευνήσουμε τη διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος. Τώρα από πλευράς Εθνικής Φρουράς εάν θα υπάρξει κάτι άλλο αυτό είναι ένα άλλο ξεχωριστό θέμα».

Ερωτηθείς εάν προκύπτουν και άλλα αδικήματα απάντησε πως «αυτό θα εξαρτηθεί με την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου, τι αδικήματα έχουν διαπραχθεί, θα ληφθούν όλες εκείνες οι καταθέσεις, θα αξιολογηθούν οι μαρτυρίες και στο τέλος θα συζητηθεί η υπόθεση αυτή με τη Νομική Υπηρεσία».

Κληθείς να αναφέρει εάν θα διερευνηθούν οποιαδήποτε αδικήματα εναντίον του πατέρα του μικρού Αίαντα, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «μέχρι τώρα διερευνάται υπόθεση εναντίον του ιδιοκτήτη του σκύλου. Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει οτιδήποτε για οποιαδήποτε υπόθεση εναντίον του πατέρα. Όμως είναι πρόωρο να λεχθεί οτιδήποτε, το σημαντικό είναι πως έχει χαθεί μια ζωή, είναι ένα μοιραίο γεγονός λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δύο οικογένειες συνδέονταν μεταξύ τους και γι’ αυτό δεν θα κάνουμε τίποτε περισσότερο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση απάντησε πως ο ιδιοκτήτης του σκύλου «έχει συλληφθεί για το αδίκημα των αμελών και απερίσκεπτων πράξεων αλλά αυτό δεν έχει σημασία με την έννοια ότι έχοντας υπόψη την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου, εάν υπάρξουν οποιαδήποτε άλλα αδικήματα που να δικαιολογούν, εννοώντας τι μαρτυρία θα υπάρχει, αυτό θα εξαρτηθεί με την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου μιλώντας στη ΑΔΕ Λάρνακας και κληθείς να αναφέρει κατά πόσον παρουσιάζει κενά η νομοθεσία για τη φύλαξη των σκύλων, είπε πως «σίγουρα κάθε νομοθεσία πρέπει να μελετάται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και αν υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού της και συμπλήρωσης της αυτό να γίνεται».

Εκείνο που θα μπορούσα όμως να πω, συνέχισε «είναι ναι χρειάζεται να γίνει κατανοητό από όλους μας εκείνοι που έχουν ζώα στο σπίτι τους ότι θα πρέπει να παίρνουν και τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Είναι προτιμότερο να μείνω εδώ, πρόκειται για μια τραγική στιγμή τόσο για τους γονείς του άτυχου παιδιού όσο όμως και για τους ιδιοκτήτες του σκύλου οι οποίοι ήταν και μεταξύ τους πολύ καλοί φίλοι».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «πραγματικά εκείνο το οποίο πρέπει να δούμε είναι με το πώς τελικά μαθαίνουμε να είμαστε πιο συνεπείς σ’ αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε».