Μητσοτάκης: Με το πρώτο Μνημόνιο σώθηκαν οι ευρωπαικές Τράπεζες

Αίσθηση προκάλεσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρώτο μνημόνιο, που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010, καθώς τόνισε με έμφαση και για πρώτη φορά ότι αυτό «φτιάχτηκε αποκλειστικά για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες». Επίσης, μίλησε ανοιχτά και για τις ευθύνες της τρόικας, λέγοντας ότι και οι «πιστωτές έχουν κάνει λάθη».

Με τη φράση «χρειαζόμαστε μια φιλελεύθερη επανάσταση» ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες της ΝΔ ως κυβέρνηση κι αφού προηγουμένως ο καθηγητής Ιστορίας του Χάρβαρντ Νίαλ Φέργκιουσον τον είχε προλογίσει ως τον «μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδας». Ο πρόεδρος της ΝΔ στους Δελφούς περιέγραψε τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει ως πρωθυπουργός με αρκετές αιχμές κατά της παροχολογίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν πρόκειται να καταπιώ υποσχέσεις» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε ψηλά το θέμα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν με άξονα το φορολογικό σύστημα. Θα περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και αλλαγές στο δημόσια διοίκηση μέσα από ένα πρόγραμμα αξιολόγησης. Καταφέρθηκε επίσης, κατά των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων χαρακτηρίζοντας λάθος το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμφώνησε σε υψηλά πλεονάσματα, και υποστήριξε ότι είναι αδύνατον για μια χώρα να καταγράφει συνεχή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε επίσης εκτενή αναφορά στις επενδύσεις για να τονίσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να τις φέρει με την πολιτική που ασκεί» και επέμεινε στο αίτημα των εκλογών λέγοντας ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα αποτελέσει θετικό σήμα στους ξένους που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας ότι «τα ελληνικά σύνορα πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκά».