Με τη “Μανόν Λεσκώ” αρχίζει η σεζόν στη Λυρική

Η Μανόν Λεσκώ  είναι μία ερωτική ιστορία γεμάτη πάθος αλλά και η πρώτη όπερα στην οποία διαφαίνεται ξεκάθαρα η ξεχωριστή μουσική γλώσσα του Πουτσίνι. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του αβά Πρεβό, η ιστορία του ιππότη Ντε Γκριέ και της Μανόν Λεσκώ έχει μελοποιηθεί από αρκετούς συνθέτες. Η όπερα του Πουτσίνι ξεχωρίζει για την ένταση με την οποία εκφράζει τα συναισθήματα αλλά και τον ορχηστρικό πλούτο της μουσικής.

Η όπερα θα παρουσιαστεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ένας από τους πιο περιζήτητους σκηνοθέτες της όπερας παγκοσμίως, ο Τζαν Κάρλο ντελ Μόνακο, γιός του διάσημου ιταλού τενόρου Μάριο Ντελ Μόνακο, θρυλικού συμπρωταγωνιστή της Μαρίας Κάλλας την δεκαετία του ’50, στις  ιστορικές παραγωγές της Σκάλας του Μιλάνου. Τα σκηνικά της μεγάλης αυτής παραγωγής έχει αναλάβει ο κορυφαίος έλληνας σκηνογράφος Νίκος Πετρόπουλος, ο οποίος τοποθετεί τη δράση του έργου σε ένα κινηματογραφικό στούντιο, την δεκαετία του ’60, όπου γυρίζεται μια ταινία με θέμα την Μανόν Λεσκώ. Η «ελευθερίων ηθών» έφηβη Μανόν Λεσκώ ζει μια ζωή στα άκρα, εκμεταλλευόμενη την ομορφιά και τη νιότη της.

Τον ρόλο της Μανόν Λεσκώ θα ερμηνεύσουν οι διακεκριμένες σοπράνο της νεότερης γενιάς Λάνα Κος από την Κροατία και Ρακέλε Στανίσι από την Ιταλία, τον Λεσκώ ερμηνεύει ο ανερχόμενος Έλληνας βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης, τον ρόλο του Ντε Γκριε ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου και ο γνωστός Iταλός τενόρος Ρέντζο Τζούλιαν.

Η πρεμιέρα της Μανόν Λεσκώ, την 1η Φεβρουαρίου 1893 στο Θέατρο Ρέτζιο του Τορίνο ήταν ένας θρίαμβος για τον Πουτσίνι. Όπως σημείωσε ο ίδιος αργότερα, «Η Μανόν είναι η μοναδική από τις όπερές μου που ποτέ δεν με λύπησε… Μια κόρη υπόδειγμα!». Η Μανόν Λεσκώ παρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή για τελευταία φορά, το 1986, δηλαδή πριν από 26 χρόνια.

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία : Τζαν Κάρλο ντελ Μόνακο
Σκηνικά: Νίκος Πετρόπουλος
Κοστούμια: Πασκουάλε Γκρόσσι
Φωτισμοί: Βόλφγκανγκ  φον Τσόουμπεκ
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Ώρα έναρξης 20.00

Η πρεμιέρα της Μανόν Λεσκώ θα γίνει την Κυριακή 21/10/2012

Αγοράστε εισιτήρια