Προκλητικές οι ανείσπρακτες οφειλές 13 δις προς το δημόσιο

Μόλις 19 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο απο ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγγίζουν τα 13 δις ευρώ και προκύπτουν απο τη λίστα των μεγαλοφειλετών του δημοσίου που δημοσιοποιήθηκε πέρσι.Τη στιγμή που ο λαός στενάζει κάτω απο τις βίαιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, το δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει τις οφειλές που του αναλογούν, αφου ο φορο-ελεγκτικός και φορο-εισπρακτικός είναι στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης λόγω υποστελέχωσης και ελλιπούς υποδομής.

Όπως προκύπτει απο τα στοιχεία που προσκόμισε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μετά απο σχετική ερώτηση του βουλευτή  της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, οι 15000 συνολικά μεγαλοφειλέτες  χρωστούν έκαστος  5 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο.

Οι υποθέσεις των 1500 οφειλετών είχαν ανατεθεί σε 21 Ελεγκτές της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι μέσα σε 4 μήνες κατάφεραν να συντάξουν 459 φακέλους, με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 19 εκατ. ευρώ, για τις οποίες μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί 134 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, 143 υποθέσεις είναι σε πτώχευση και 14 σε ειδική εκκαθάριση. Απο τη συνολική οφειλή των 13 δις ευρώ, εισπράχθηκαν 19 εκατ. ευρώ και διαγράφηκαν 29 εκατ. ευρώ.